Ινδία: Άγριο το «ξύλο» Στρατού-Αεροπορίας, για τα AH-64E Apache!

Δεν «παίζονται» οι Ινδοί, οι οποίοι εν μέσω μιας πολύ δύσκολης κατάστασης στα βορειοανατολικά της χώρας που επέβαλλε εν πολλοίς την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64E Apache της αμερικανικής Boeing, γίνεται χαμός με την Αεροπορία της χώρας για το ποιος θα τα εξασφαλίσει…

Η υπόθεση σύμφωνα με το Sputnik, έχει ως εξής: Τον Σεπτέμβρη του 2015 η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ολοκλήρωσε συμφωνία με την κατασκευάστρια Boeing για την προμήθεια 22 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache τα οποία από πολλούς θεωρούνται κορυφαία στον κόσμο. Όμως έκτοτε, η Αεροπορία και ο Στρατός της Ινδίας, τσακώνονται για το ποιος θα εντάξει στον στόλο του τα ελικόπτερα!

Δεδομένης της κατάστασης στα βορειοανατολικά, ο Στρατός ζήτησε επιτακτικά να του δοθούν 11 ελικόπτερα του τύπου. Ούτε να το ακούσει η Αεροπορία! Εναλλακτική λύση η προμήθεια άλλων 11 ελικοπτέρων, με την κυβέρνηση της Ινδίας όμως, να έχει δίκιο να αντιδρά και το Συμβούλιο Αμυντικών Προμηθειών (DAC: Defense Acquisition Council) που έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης να ακυρώνει τη συνεδρίαση που θα είχε ως αντικείμενο την συζήτηση επί του αιτήματος των χερσαίων δυνάμεων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Μανμόνχαν Σινχ είχε αποφασίσει ότι κάθε μελλοντική προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων θα γίνει για λογαριασμό του Στρατού Ξηράς. Αυτό δεν εμπόδισε με την επόμενη κατάσταση την Αεροπορία να διεκδικήσει και τα 22 ελικόπτερα και μάλιστα να αρνηθεί τη συμβιβαστική πρόταση του Στρατού να μοιράζονται τον μισό στόλο!

Ο Στρατός κατέθεσε στη συνέχεια πρόταση επιδιώκοντας την προμήθεια συνολικά 39 επιθετικών ελικοπτέρων. Η πρόταση περιλάμβανε την παραλαβή των 11 από την παρτίδα των 22 της συμφωνίας του 2015 για την άμεση κάλυψη κατεπειγόντων επιχειρησιακών αναγκών! Ο αρμόδιος υπουργός όμως, ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επέκταση της συμφωνίας με τη Boeing.

Προς το παρόν τουλάχιστον, οι ανάγκες καλύπτονται με το εγχώριο επιθετικό ελικόπτερο Dhruv-WSI, έχοντας τοποθετήσει παραγγελία για 100 μονάδες στην κρατική Hindustan Aeronautics Ltd. Το 50% των μερών του ελικοπτέρου αυτού, είναι πάντως εισαγόμενο.

Τα ελικόπτερα του τύπου θεωρούνται ιδιαιτέρως αποτελεσματικά σε ρόλους εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (close air support) και επιχειρήσεων σε μεγάλο υψόμετρο (high altitude operations). Τα Dhruv διαθέτουν πολυβόλο των 20 χιλιοστών, ενώ φέρουν και ρουκέτες των 70 χλστ., καθώς επίσης και τους πυραύλους αέρος-αέρος Mistral, πυραύλους αέρος-εδάφους, αντιαρματικούς πυραύλους, ενώ οι πιλότοι διαθέτουν σύστημα σκόπευσης επί κάσκας (helmet pointing system).