Ιδού γιατί οι Ρουμάνοι θέλουν συνεργασία για υποβρύχια εδώ ενώ έχουν δικά τους ναυπηγεία…

Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από φίλο του DP ο οποίος μάλιστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση «υπέγραφε» με το… κυπριακής έμπνευσης ψευδώνυμο «ΚΙΚΟΣ ΚΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΙΚΩΝΟΣ», που μας έκανε να χαμογελάσουμε, τουλάχιστον!

Επί της ουσίας τώρα, αφορούσε τη φερόμενη ως πρόθεση των Ρουμάνων να εξετάσουν το ενδεχόμενο ναυπήγησης υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά. Τα στοιχεία μας ήταν γνωστά, όμως ο τρόπος παράθεσης, συν του ότι εμείς δεν τα παραθέσαμε λόγω… κεκτημένης ταχύτητας, καθιστά το σχόλιο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το παραθέτουμε:

«…Για την ιστορία, οι Ρουμάνοι έχουν τον δικό τους Σκαραμαγκά, που όμως λειτουργεί θαυμάσια. Πρόκειται για το ναυπηγείο στο Γαλατά (Galati), που βρίσκεται στον ποταμό Δούναβη. Αυτό έχει αγοραστεί από τους Ολλανδούς (Damen Group).

»Έτσι το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων (LPD) Γιόχαν ντε Ουίτ (17.000 τόνων) του Ολλανδικού Ναυτικού ναυπηγήθηκε στη Ρουμανία, όχι στην Ολλανδία. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση οι Ρουμάνοι να θέλουν γερμανικά Υ/Β και να μην μπορούν να τα ναυπηγήσουν στο ολλανδικής ιδιοκτησίας ναυπηγείο.

»Σε κάθε περίπτωση, όλες οι χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν προκόψει. Η Ρουμανία ειδικά πλησιάζει το δικό μας κατά κεφαλήν εισόδημα και απολαμβάνει (πραγματική) ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Οι μόνοι ανεπρόκοποι…»

Χρειάζεται σχόλιο; Πέραν ίσως του ότι η νόμιμη ιδιοκτησία του ναυπηγείου είναι ναυπηγικός – βιομηχανικός εταίρος της γερμανικής κυβέρνησης, οπότε εάν ήμασταν στοιχειωδώς ορθολογικοί δρώντες και όχι… Ελληνάρες (σ.σ. με τα γνωστά αποτελέσματα), η προοπτική συνεργασίας με τους Ρουμάνους δεν θα αποτελούσε χιούμορ, όπως γράψαμε στο χθεσινό σχόλιο.