Ηχηρό “χαστούκι” ΗΠΑ στην Τουρκία προ της άφιξης του Ρεξ Τίλερσον…

Ενώ αναμένεται στην Τουρκία να αφιχθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, οι ΗΠΑ σε ένα έμπρακτο μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουν του Κούρδους της βόρειας Συρίας, ενέκριναν στον προϋπολογισμό του Πεντάγωνου για το 2019, ποσό ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ/SDF), οι οποίες στηρίζονται στους Κούρδους του YPG. Και δεν είναι τα μόνα…

Οι Αμερικανοί επίσης ενέκριναν ποσό 250 εκατ. δολαρίων για τις συνοριακές δυνάμεις ασφαλείας στην Συρία, δυνάμεις οι οποίες θα επανδρώνονται και από Κούρδους μαχητές. Ο προϋπολογισμός γενικότερα προβλέπει ποσό 1,8 δισ. δολαρίων για προγράμματα εκπαίδευσης και εξοπλισμών στην Συρία και το Ιράκ και είναι αυξημένος κατά 400 εκατ. δολάρια.

Τα χρήματα για τις ΣΔΔ αυξήθηκαν, φτάνοντας συνολικά τα 500 εκατ. δολάρια. Προβλέπει επίσης 850 εκατ. δολάρια για εκπαίδευση και στρατιωτική βοήθεια στους Πεσμεργκά, του Κούρδους μαχητές που αποτελούν τη στρατιωτική δύναμη της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) και τον ιρακινό Στρατό.

Η αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους της Συρίας αποτελεί αιτία τριβής με την Τουρκία που τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Ωστόσο οι Αμερικανοί στηρίχθηκαν στους Κούρδους για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί δραματικά. Για τον στρατό προβλέπονται 94 δισ. δολάρια. Συνολικά το Πεντάγωνο ζητά 597 δισ. δολάρια για την κάλυψη των αναγκών του και επιπλέον 89 δισ. για τους εν εξελίξει πολέμους. Επίσης, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός που αφορά τις αμερικανικές πυρηνικές δυνάμεις.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2019 διαγράφει την ακύρωση του αμερικανικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος έναντι της Ρωσίας και της Κίνας και αποτελεί βασικό στοιχείο της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας που δημοσιοποίησε ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.