ΗΑΕ: Συζητούν F-35 και Su-35 αλλά αναβαθμίζουν τα F-16 Block 60!

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) καταβάλουν 1,63 δισ. δολάρια στη Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό 80 μαχητικών F-16. Ο υποστράτηγος αλ Χασεμί, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής και εκπρόσωπος Τύπου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΑΕ, μίλησε σχετικά από το Ντουμπάι όπου ξεκινά η εκεί γνωστή αεροπορική έκθεση.

Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν και την συμφωνία με την OTNA INC για βόμβες Blu-109 και με τη Thales για συστήματα ασφαλείας επικοινωνιών. Τα ΗΑΕ όμως ενδιαφέρονται και για την απόκτηση μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Martin.

Το αμερικανικό μαχητικό μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth) θα εξοπλίσει τις αεροπορίες της Τουρκίας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, του Ισραήλ, της Νορβηγίας, της Δανίας και των άλλων χωρών.

Οι πωλήσεις όμως σε χώρες του Κόλπου είναι πιο «ευαίσθητες» λόγω Ισραήλ και της προϋπόθεσης η χώρα αυτή να διαθέτει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι κάθε άλλης στη Μέση Ανατολή. Ο Άραβας στρατηγός αναφέρθηκε στην πιθανότητα προμήθειας του F-35, λέγοντας πως πρόκειται για εξαιρετικό αεροσκάφος, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε άλλο σχετικά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας των ΗΑΕ ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη Ρωσία για την απόκτηση 12 μαχητικών Sukhoi Su-35. Τα Εμιράτα συμμετέχουν, παρά το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας, στον πόλεμο της Υεμένης, ενώ οι σχέσεις τους είναι τεταμένες και με το Ιράν.