Η Βρετανία αποδεσμεύει κάθε τεχνολογία για το νέο τουρκικό μαχητικό

Η βρετανική Rolls-Royce επιθυμεί να «σιγουρέψει» την ανάθεση στην ίδια της ανάπτυξης του κινητήρα για το εγχώριο τουρκικό μαχητικό νέας γενιάς ΤFX. Έχοντας επισημοποιήσει την συνεργασία της με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία Kale Group, τον περασμένο Μάιο, η Rolls-Royce επιδιώκει να αξιοποιήσει την ανοικτή άδεια εξαγωγών που έχει εξασφαλίσει από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», η δοθείσα άδεια επιτρέπει τη μεταφορά υλικών, τεχνολογία και software που θα αξιοποιηθούν στο πρόγραμμα του νέου τουρκικού μαχητικού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σχετική άδεια έχει δοθεί σε όλες τις βρετανικές εταιρίες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα του TFX για εξαγωγή της απαραίτητης τεχνογνωσίας στην Τουρκία.

Η Kale Group και η Rolls-Royceκατέχουν μερίδια 51% και 49% αντίστοιχα της κοινής εταιρείαςπου σύστησαν για την παραγωγή κινητήρων με την επωνυμία TAEC Uçak Motor Sanayi AS. Η εταιρία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Η Rolls-Royce είναι επίσης εταίρος της LHTEC, η οποία κατασκευάζει τους κινητήρες CTS800 για τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T129.

Η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ) φιλοδοξεί έτσι ώστε το ΤFX να κάνει την παρθενική του πτήση το 2023, παράλληλα με τους εορτασμούς των 100 ετών από την ίδρυση της τουρκικής «δημοκρατίας». Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα και προδήλως εμβληματικά σχέδια του Ερντογάν για τη μετατροπή της Τουρκία σε περιφερειακή «υπερδύναμη» και παγκόσμια «δύναμη».

Τον Ιανουάριο η ΤΑΙ και η αρμόδια διεύθυνση εξοπλισμών υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 100 εκ. στερλινών με τη βρετανική ΒΑΕ Systems βάσει του οποίου η βρετανική εταιρία αναλαμβάνει να παρέχει σχεδιαστική και τεχνική βοήθεια για το τουρκικό μαχητικό. Η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει τον στόλο της των μαχητικών F-16 μα τα νέα μαχητικά ΤFX.

Η TAEC συστάθηκε μετά από διαπραγμάτευση ενός έτους μεταξύ της Kale Group και της Rolls-Royce. Η εταιρεία συστάθηκε με στόχο την ανάπτυξη του κινητήρα του νέου τουρκικού μαχητικού. Η Rolls-Royce είναι μέλος της EuroJet Turbo GmbH, της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που κατασκευάζει τους κινητήρες των μαχητικών Eurofighter Typhoon.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κινητήρας του τουρκικού μαχητικού θα είναι διαφορετικής σχεδίασης. Παρόλα αυτά, το 2015, η EuroJet υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική Aselsan για το TFX, αλλά δεν είναι γνωστό αν είναι ακόμα σε ισχύ.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η Rolls-Royce έχει επίσης δεσμευτεί να εκπαιδεύσει 350 Τούρκους μηχανικούς και να παρέχει βοήθεια για την ανάπτυξη και ενός κινητήρα turbofan. Η TAEC σκοπεύει να θέσει σε παραγωγή τον βασικό κινητήρα του TFX το 2030. Ωστόσο, θα υπάρχει έτοιμος κινητήρας για την παρθενική πτήση του μαχητικού το 2023.