Η “βίαιη οριοθέτηση” της επίσκεψης Ερντογάν… και τα εθνικά συμφέροντα

Αν μη τι άλλο, η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν καινοτόμησε, δημιουργώντας νέα διπλωματική πρακτική. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που δύο πλευρές εκθέτουν on line μπροστά στις κάμερες τις αντιτιθέμενες θέσεις τους. Και μάλιστα πριν βρεθούν πίσω από κλειστές πόρτες και διερευνήσουν τα περιθώρια συγκλίσεων, ή τουλάχιστον υιοθέτησης μίας κοινής ρητορικής που να δημιουργεί την ελπίδα προσέγγισης.

Του Σταύρου Λυγερού

Το πλαίσιο της επίσκεψης διαμορφώθηκε με το καλημέρα. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η υποδοχή του Τούρκου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο εξελίχθηκε σε ανοικτή αντιπαράθεση. Ο Παυλόπουλος εξέθεσε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσα είχε πει ο Ερντογάν στη συνέντευξή του στον Σκάι.

Το γεγονός αυτό υποχρέωσε και τον Τούρκο πρόεδρο να εγκαταλείψει τις σημειώσεις του με τη σύντομη τυπική αντιφώνηση και να μπει κι αυτός στην ουσία, εκθέτοντας τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας και για τα ελληνοτουρκικά και για το Κυπριακό.

Όπως προαναφέραμε, ο τρόπος που εξελίχθηκε η υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο είναι καινοφανής. Δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Προφανώς, ο Παυλόπουλος εμπνεύσθηκε από την ιστορική προσφώνηση του προκατόχου του Κωστή Στεφανόπουλου στο δείπνο κατά την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα.

Δημόσια αντιπαράθεση

Το κλίμα είχε χαλάσει λόγω της συνέντευξης του Ερντογάν. Όπως είχα φανεί και από σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά της. Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Παυλόπουλος είχε ενημερώσει την κυβέρνηση πως θα έδινε μία πρώτη απάντηση, αλλά ούτε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ανέμεναν πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι όπως εξελίχθηκαν.

Στην πραγματικότητα, η δημόσια αντιπαράθεση σφράγισε την επίσκεψη Ερντογάν και οριοθέτησε εξαρχής και τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν. Με τον τρόπο αυτό συρρίκνωσε τα περιθώρια για ελιγμούς. Αυτός είναι ο λόγος που… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ