Η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια με στόχο την οθωμανική κηδεμονία…

Γιουνούς Εμρέ είναι το όνομά μου/ Η φωτιά μου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα / Στους δύο κόσμους, ο στόχος μου είναι τούτος / Εσένα είναι που χρειάζομαι, Εσένα.

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη
ΠΗΓΗ: https://slpress.gr/

Το ποίημα του Τούρκου ποιητή και Σούφι μυστικιστή “Γιουνούς Εμρέ” θα μπορούσε να αποδώσει την τουρκική πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια την τελευταία 20ετία. Μιας διείσδυσης, κατά την οποία το πολιτιστικό κέντρο “Γιουνούς Εμρέ” είναι ο πολιορκητικός κριός στο παζλ των κοινωνιών της χερσονήσου του Αίμου.

Η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια, έχει ξεκινήσει τις δυο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με το «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική» (Stiftung Wissenschaft und Politik – SWP), ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα παραγωγής πολιτικής σκέψης της Γερμανίας.

Επιτυγχάνεται κυρίως μέσω διείσδυσης στις μουσουλμανικές κοινωνίες, χτίζοντας τζαμιά, σχολεία και νοσοκομεία σε υποβαθμισμένες περιοχές. Η τακτική έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 54 πολιτιστικά κέντρα που φέρουν το όνομα “Γιουνούς Εμρέ”, τα 14 βρίσκονται στα Βαλκάνια.

Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε και στον διαδραστικό χάρτη που ακολουθεί, το Κόσοβο, η Βοσνία και η Αλβανία, διαθέτουν πάνω από δυο κέντρα σε περιοχές έντονου τουρκικού ενδιαφέροντος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ στους ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ