Η Τουρκία αντιγράφει την Κίνα στην ΑΟΖ κι εμείς δε μιλάμε… πουθενά

Κανείς στην Ελλάδα δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η συμπεριφορά των Κινέζων, που παραβιάζουν κατάφορα και αδίστακτα το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), έχει σημασία και για τις εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία παρακολουθεί με προσοχή τις παραβιάσεις της Κίνας. Βέβαια, οι παραβιάσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο είναι πολύ παλαιότερες από τις παραβιάσεις της Κίνας, αλλά σήμερα οι πρωτοβουλίες της Κινέζων προσφέρουν την ευκαιρία στους Τούρκους να τους μιμηθούν.

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Με τη συμπεριφορά τους οι Κινέζοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, αδιαφορούν προκλητικά για την UNCLOS και παραβιάζουν τις ΑΟΖ πέντε άλλων κρατών. Η Τουρκία, με την σειρά της, παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ελλάδας στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επισκέφτηκε προ ημερών την Κίνα και λόγω της φοβερής περιποίησης που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jingping δεν ανέφερε καθόλου τις παραβιάσεις της Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως σιωπά και για τις παραβιάσεις του Ερντογάν στον Ελληνικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του σε σχέση με την διαμάχη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προτρέποντας τους Ασιάτες ηγέτες: «Ξέρω ότι έχετε μια διαμάχη για αρκετό καιρό με την Κίνα. Εάν μπορώ να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο, είμαι πολύ καλός διαμεσολαβητής και πολύ καλός διαιτητής».

Ευτυχώς που ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να γίνει μεσολαβητής και διαιτητής στην ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο, εκτός εάν ήταν δική του ιδέα να προσκληθεί ο Ερντογάν στην Αθήνα. Όπως είναι γνωστό, η Κίνα δεν ακολουθεί τους κανόνες, που προβλέπονται από την UNCLOS.

Αντί να παραμείνει στην ΑΟΖ της, υποστηρίζει ότι έχει ιστορική αξίωση σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχει σχεδιάσει τα δικά της θαλάσσια σύνορα, γνωστά ως Γραμμή Εννέα Γραμμών, όπως δείχνει ο επόμενος χάρτης. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι, για πολλούς, ένα ανησυχητικό γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης.

Αλλά για τον Xi Jinping αποτελεί πηγή υπερηφάνειας. Όταν πρόσφατα ο Χi απευθύνθηκε στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, καυχήθηκε ότι «η κατασκευή σε νησιά και υφάλους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ οι δραστηριότητες επέκτασης της Κίνας στη ναυσιπλοΐα συνέχισαν και τώρα υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι σκοπεύει να εδραιωθεί περαιτέρω σε αυτό που οι αναλυτές φοβούνται ότι θα γίνει μια «κινεζική λίμνη». Ο Τραμπ, όταν βρισκόταν στο Πεκίνο δεν αμφισβήτησε δημοσίως τους οικοδεσπότες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, και σε μια επίδειξη συντροφικότητας, δήλωσε ότι αισθάνθηκε μια “μεγάλη χημεία” με την Xi.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το μήνα η Κίνα αποκάλυψε ένα μεγάλο πλοίο βυθοκόρησης, που ονομάστηκε από τους δημιουργούς της «μαγικό νησί-maker» με την ικανότητα να αναρροφά τη λάσπη, την άμμο και τα κοράλλια και να καταθέτει τα συντρίμμια ως νέα γη πιο αποτελεσματικά από τους προκατόχους του.

Το σκάφος μπορεί να σκάψει 6.000 κυβικά μέτρα (21.189 κυβικά πόδια) την ώρα, το ισοδύναμο τριών τυπικών πισινών, από 35 μέτρα (115 πόδια) κάτω από την επιφάνεια του νερού. Σίγουρα η Τουρκία θα ενδιαφερθεί να μάθει λεπτομέρειες για αυτό το «μαγικό νησί-maker».

Η Τουρκία, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, δεν αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των νησιών του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αυτά τα νησιά λόγω «ειδικών περιστάσεων» πρέπει να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα νησιά κάτι βέβαια που δεν προβλέπεται από την UNCLOS.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία δεν δέχεται την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά νησίδων και προεξεχόντων πετρωμάτων στην ίδια περιοχή, παρά το γεγονός ότι τα νησάκια αυτά αναφέρονται στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, καθώς και στις Ιταλοτουρκικές Συνθήκες του 1932 για τα Δωδεκάνησα.

Η αποδοχή του τουρκικού επιχειρήματος συνεπάγεται ότι το ήμισυ του Αιγαίου και τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα εμπίπτουν στην κυριαρχία της Τουρκίας και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της στις περιοχές αυτές, όπως φαίνεται από τον επόμενο χάρτη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ