Η πυραυλική επίθεση στη Συρία όπως την είδαν οι Ρώσοι (vid.)

Σύμφωνα με τον Ρώσο υποστράτηγο Sergei Rudskoy Αρχηγό της Διεύθυνσης των Κύριων Επιχειρήσεων του ρωσικού ΓΕΕΘΑ,  η επίθεση των ΗΠΑ της Γαλλίας και της Βρετανίας ξεκίνησε στις 03.42 της 14ης Απριλίου και διήρκησε μέχρι τις 05.10 ώρα Μόσχας.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας στην ναυτική βάση της Ταρτούς και στην αεροπορική βάση Khmeimim εντόπισαν τους πυραύλους και τις κατευθυνόμενες βόμβες που εξαπολύθηκαν από τα δυτικά πλοία και αεροσκάφη.

Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι στην επιχείρηση οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν αεροσκάφη B-1B, F-15 και F-16, η RAF τα βομβαρδιστικά Tornado GR4 που απογειώθηκαν από την βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, τα αμερικανικά καταδρομικά USS Laboon (DDG-58) κλάσης Arleigh Burke, το καταδρομικό USS Monterey (CG-61) κλάσης Ticonderoga τα οποία την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν στην Ερυθρά θάλασσα.

Συνολικά εκτοξεύτηκαν και εξαπολύθηκαν 103 πύραυλοι cruise και αριθμός κατευθυνομένων βομβών GBU-38 από τα βομβαρδιστικά B-1B.

Συνολικά 71 από τους 103 πυραύλους cruise που εκτοξεύτηκαν, καταστράφηκαν από τα σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα από τα S-125 Neva/Pechora (NATO: SA-3 Goa), S-200VE Vega-E (NATO: SA-5b), 9К317E Buk-M2/ 9K37M1-2 Buk-M1-2 (NATO: SA-17), 2K12E Kvadrat (ΝΑΤΟ: SA-6 Gainful) και 9K33 Osa (NATO: SA-8).

Από τα 30 πυρομαχικά (πύραυλοι cruise και κατευθυνόμενες βόμβες) που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή των εγκαταστάσεων στην Barzah και στην Jaramana της Δαμασκό τα επτά καταρρίφθηκαν από την συριακή αεράμυνα.

Όσον αφορά τις επιθέσεις σε αεροπορικές βάσεις της Συριακής Αεροπορίας,

  • Στην βάση Duwali καταρρίφθηκαν και οι τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,
  • Στην βάση Al-Dumayr καταρρίφθηκαν και οι 12 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,
  • Στην βάση Blai  καταρρίφθηκαν και οι 18 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,
  • Στη βάση Shayrat καταρρίφθηκαν και οι 12 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της,
  • Στην βάση Mazzeh καταρρίφθηκαν οι πέντε από τους εννέα πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της, και τέλος
  • Στο αεροδρόμιο της Homs καταρρίφθηκαν οι 13 από τους 16 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υποστράτηγο τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην Συρία δεν τέθηκαν σε συναγερμό, δεν υπήρξε είσοδος πυραύλων cruise στον εναέριο χώρο της Συρίας που ελέγχει η ρωσική αεράμυνα, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν κατα την επίθεση και αμέσως μετα την πυραυλική επίθεση απογειώθηκαν ρωσικά μαχητικά από την βάση της Λατάκειας για την πραγματοποίηση αποστολών περιπολίας.