Οι κινεζικές Huawei και ZTE κίνδυνος εθνικής ασφαλείας για τις ΗΠΑ!

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας των ΗΠΑ προειδοποίησαν δημόσια τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν smartphones κατασκευασμένα από τις κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE, καθώς φοβούνται πως τα τηλέφωνα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπία, κλοπή πληροφοριών ή άσκηση επιρροής.

Οι επικεφαλείς των υπηρεσιών ασφαλείας, προ ημερών ανέφεραν ενώπιον της επιτροπής Ασφαλείας της Γερουσίας πως ανησυχούν βαθύτατα από τον κίνδυνο οι κινεζικές εταιρείες να κερδίσουν θέση ισχύος στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο των ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ελέγξουν ή να ασκήσουν πίεση στο δίκτυο των ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσουν κακόβουλο λογισμικό για να κλέψουν πληροφορίες, ή να διενεργήσουν κατασκοπία χωρίς να αποκαλυφθούν.

Οι κινεζικές εταιρείες αντέδρασαν βεβαίως, δηλώνοντας πως τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Πάντως οι κατηγορίες κατά των εταιρειών αυτών δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη από το 2010 πολλοί Αμερικανοί Γερουσιαστές είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την επέκταση δραστηριοτήτων των κινεζικών εταιρειών.

Το 2012 επίσης είχαν ακουστεί κατηγορίες για τις δύο κινεζικές εταιρείες και πάλι για λόγους ασφαλείας, συνδέοντάς τις και με κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις. Παρόμοιες κατηγορίες κατά των κινεζικών εταιρειών ακούγονται και από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία και τη Βρετανία.