Η καγκελαρία “αδειάζει” τον Γερμανό Α/ΓΕΑ και δείχνει Eurofighter…

Μεγάλη φασαρία πρέπει να έγινε στη Γερμανία μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρχηγού της γερμανικής Αεροπορίας υπέρ της προμήθειας του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της αμερικανικής Lockheed Martin, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σπεύδει να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, «αδειάζοντας» τον αρχηγό της γερμανικής Αεροπορίας (Luftwaffe) με δηλώσεις από το υπουργείου Άμυνας…

Στις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Ραλφ Μπράουσκιεπε (Ralf Brauksiepe) σε επιστολή που απηύθυνε προς βουλευτές των Πρασίνων που «θορυβήθηκαν» και ζήτησαν να πληροφορηθούν τις παρασκηνιακές διεργασίες για το θέμα, αναφέρει ότι στην «κούρσα» για την αντικατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών Tornado, τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter (EF-2000 Typhoon) παραμένουν το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε στην επιστολή του, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning της Lockheed Martin, F-15 Strike Eagle και F/A-18 Super Hornet της Boeing, αποτελούν για το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, «δευτερεύουσες επιλογές». Παράλληλα, σχολιάζοντας τα λόγια του αρχηγού, διευκρίνισε ότι οι απόψεις του δεν απηχούν τις θέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η τάση υιοθέτησης της λύσης του F-35 έχει περάσει σε πολλές χώρες – συμμάχους της Γερμανίας, όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία, κάτι το οποίο πέραν της επιχειρησιακής αξιολόγησης του οποιουδήποτε αεροσκάφους απηχεί και την αδυναμία της Γερμανίας να αποτελέσει αξιόπιστο «πάροχο ασφαλείας».

Ως αποτέλεσμα, οι χώρες αυτές να σπεύδουν να λάβουν θέση κάτω από την «ομπρέλα ασφαλείας» των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην περίπτωση της Γερμανίας, η προσθήκη μιας ή δύο μοιρών F-35 θα αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στο οπλοστάσιο της χώρας.

Ωστόσο, πέραν του ότι το EF-2000 Typhoon που κατασκευάζεται από την αμυντική βιομηχανίας της χώρας, κάτι που ασφαλώς παίζει κομβικό ρόλο στην όποια απόφαση τελικά ληφθεί, στις αποστολές κρούσης, έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου, συμπληρώνοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του στον τομέα της εναέριας υπεροχής, καθώς πλέον μπορεί να φέρει πλειάδα ιδιαίτερα αποτελεσματικών όπλων.

Η έγκριση της τελικής επιλογής αναμένεται τα πρώτα χρόνια της ερχόμενης δεκαετίας, ώστε οι παραδόσεις να ξεκινήσουν το 2025, παράλληλα με την απόσυρση των Tornado, ώστε ν διαδοχή να γίνει ομαλά, χωρίς να προκύψει επιχειρησιακό κενό.