Οι Γερμανοί… κάνουν κακό στην ευρωπαϊκή αμυντική ενοποίηση

Το Βερολίνο θα πρέπει να επενδύσει μακροπρόθεσμα στην άμυνα και να σταματήσει να αποφεύγει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις «αφήνοντας την βρώμικη δουλειά για τους άλλους», υποστηρίζει μελέτη βελγικού think tank, στην οποία αναφέρεται το έγκυρο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά και να δώσει σημαντική ώθηση σε μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση, μαζί με την Γαλλία, αναφέρει η μελέτη των «Φίλων της Ευρώπης» (Friends of Europe).

Ωστόσο η μελέτη παραβλέπει το γεγονός ότι η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών προτιμά μια μικρή μόνο αύξηση των δαπανών για την Άμυνα αντί μιας γενναίας στροφής υπέρ της αύξησης του σχετικού προϋπολογισμού.

Μάλιστα με την Καγκελάριο Μέρκελ να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η άμυνα αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που τους χωρίζουν.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, πολιτικοί και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας παραδέχονται στις συνεντεύξεις που έδωσαν στους ερευνητές του βελγικού think tank ότι υπάρχει «ελάχιστος ενθουσιασμός» στην γερμανική κοινή γνώμη απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών από το 1,2% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα.

Όμως επισημαίνουν ότι «δύο δεκαετίες φθοράς έχουν απισχνώσει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις».