Η εξωφρενική προσγείωση πανάκριβου U-2 Dragon Lady της USAF! (vid.)

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο από το έγκυρο ειδησεογραφικό «Business Insider» (και άλλα δύο που προσθέσαμε για να το… εμπεδώσουν οι φίλοι μας) το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στον κόσμο των επιχειρήσεων, αφορά τον «εξωφρενικό» τρόπο προσγείωσης του κατασκοπευτικού αεροσκάφους της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF), του U-2 Dragon Lady, ενός αεροσκάφους που ενσωματώνει κορυφαία τεχνολογία στον τομέα των ηλεκτρονικών, αφού η αποστολή του είναι η συλλογή πληροφοριών πετώντας σε ύψος ακόμα και 70.000 ποδιών!

Το αεροπλάνο έχει «μόνιμα» δύο μόνο τροχούς, σαν ποδήλατο και για να απογειωθεί χρησιμοποιεί βοηθητικούς τροχούς που προσαρμόζονται κάτω από τις τεραστίου μεγέθους πτέρυγές του, ονόματι «pogos», για να το βοηθήσουν να ισορροπήσει και αποκτώντας ταχύτητα, λίγο πριν απογειωθεί, τους απορρίπτει!

Όταν έρχεται η ώρα να προσγειωθεί, η διαδικασία είναι όπως περιγράφτηκε παραπάνω, δηλαδή «εξωφρενική»! Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται και με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσει κανείς τα βίντεο, «στρατεύεται» σημαντικός αριθμό ατόμων στη δύσκολη και απαιτητική αυτή διαδικασία!

Καταρχάς, ένας ακόμα πιλότος U-2 επιβαίνει σε αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων και με ταχύτητα που φτάνει ακόμα και τα 140 μίλια την ώρα (225 χιλιόμετρα ανά ώρα), «καταδιώκει» το αεροσκάφος, μιλώντας ταυτόχρονα με τον πιλότο του για να τον υποστηρίξει μεταφέροντας κρίσιμα δεδομένα όπως η ταχύτητα του ανέμου και η απόσταση από το έδαφος!

Όταν αρχίσει να επιβραδύνει το αεροσκάφος, ο πιλότος αγωνίζεται να το ισορροπήσει στους δύο τροχούς (μπρος και πίσω), σαν ποδήλατο, ενώ κάποια στιγμή που η ταχύτητα μειώνεται αρκετά ώστε δεν μπορεί να διατηρήσει ισορροπία, κάτι εξ ορισμού δύσκολο λόγω των τεράστιων πτερύγων του αεροσκάφους, ένα από τα δυο φτερά γέρνει και ακουμπάει στο έδαφος οδηγώντας το στην ακινητοποίηση!

Για να μην τραυματιστεί το φτερό, στο σημείο επαφής με το έδαφος, κάτω από τις πτέρυγες, υπάρχουν «μαξιλάρια» κατασκευασμένα από τιτάνιο! Τρεις τέσσερις… μαντραχαλαίοι, καμιά 300αριά κιλά σύνολο, κρεμιούνται από το φτερό που βρίσκεται στον αέρα ώστε να ισορροπήσει το U-2, να προσαρμοστούν ξανά τα «pogos» από κάτω και να το οδηγήσει ο πιλότος στο υπόστεγο! Αξίζει να το παρακολουθήσετε!