Γελοιότητες Ερντογάν τα περί νέου πραξικοπήματος λένε οι ΗΠΑ

Γελοίες, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέθερ Νιούαρτ, τις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η επερχόμενη δίκη του «ταμία» του Τούρκου Προέδρου στη Νέα Υόρκη, αποτελεί «ένα είδος πραξικοπήματος» εναντίον του.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αμερικανική αντίδραση ήταν ακαριαία και στόχευε τα ψέματα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τις φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Τουρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού Ραζά Ζαρράμπ, αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές και να καταθέσει για όσα γνωρίζει που αφορούν:

Την υπόθεση του λαθρεμπορίου ιρανικού πετρελαίου και, Το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν, σε συνεργασία με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, και της μεταφοράς του στην Τουρκία για να δικαστεί και να καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι δικαστικές αρχές της πόλης της Νέας Υόρκης κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την ανάκριση σημαντικών προσώπων του οικογενειακού κύκλου του Ταγίπ Ερντογάν, εάν πραγματικά επιθυμεί να βοηθήσει να κλείσει ευνοϊκά γι’ αυτήν η υπόθεση. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει παράγοντες της δίκης χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται για σχέδιο δωροδοκίας.

Ο Ρίτσαρντ Μπέρμαν, ανώτατος ομοσπονδιακός δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, που ανέλαβε να δικάσει τους Τούρκους κατηγορουμένους, έριξε το γάντι στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Δήλωσε ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ