Έτοιμο το ελαφρύ άρμα μάχης Kaplan MT με ζωηρή τουρκική πινελιά… (vid.)

Ο ινδονησιακός Στρατός παρουσίασε επίσημα κατά τη διάρκεια παρέλασης με αφορμή την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων (5 Οκτωβρίου) το ελαφρύ άρμα μάχης Kaplan MT, προϊόν συμπαραγωγής της ινδονησιακής εταιρίας PT Pindad και της τουρκικής FNSS Savunma Sistemleri, που αποτελεί κοινοπραξία των εταιριών Nurol Holding (51%) και BAE Systems (49%).

Το Kaplan MT αναπτύχθηκε από την τουρκο-ινδονησιακή κοινοπραξία στο πλαίσιο του προγράμματος του νέου σύγχρονου άρματος μάχης μέσου βάρους (MMWT: Modern Medium Weight Tank). Η ανάπτυξη του προϊόντος ξεκίνησε το 2014 με τη φάση σχεδίασης η οποία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2016, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρωτοτύπου.

Το άρμα χρησιμοποιεί το σασί του Kaplan της FNSS, έχει πύργο CMI Cockerill 3105 εξοπλισμένο με πυροβόλο Cockerill των 105 χλστ., αυτόματο σύστημα γέμισης, καθώς επίσης και ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός. Διαθέτει επίσης ομοαξονικό συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ., σύστημα διοίκησης μάχης, αλλά και σύστημα λέιζερ προειδοποίησης επερχομένου βλήματος.

Έχει επιχειρησιακή αυτονομία 450 χιλιομέτρων και μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων ανά ώρα. Μπορεί να επιχειρεί με κατώτατη θερμοκρασία -18C και ανώτατη +55C. Στον ανταγωνισμό σε αυτή την κατηγορία στη διεθνή αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί το ελαφρύ άρμα μάχης VT5 της κινεζικής Norinco.