Εθνικό δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας ενδέχεται να αναπτύξει η Βρετανία

Στην ανάπτυξη ενός εθνικού δορυφορικού συστήματος ναυτιλίας ενδέχεται να προχωρήσει η Βρετανία εφόσον η ΕΕ υλοποιήσει την απειλή της ότι θα αποκλείσει την Βρετανία από την πρόσβαση στις πληροφορίες που το ευρωπαϊκό σύστημα συστήματος ναυτιλίας Galileo παρέχει στις χώρες μέλη της ΕΕ.  

Σύμφωνα με τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών Καγκελάριο Philip Hammond η Βρετανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί τον αποκλεισμό των βρετανικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας από την κατασκευή των δορυφόρων του συστήματος Galileo, τον αποκλεισμό της βρετανικής κυβέρνησης από ευαίσθητες πληροφορίες που παρέχει το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα, καθώς και τον αποκλεισμό των βρετανικών αρχών από κωδικοποιημένες πληροφορίες του δορυφορικού συστήματος.

Η Βρετανία ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συστήματος Galileo, το συνολικό κόστος ανάπτυξης και κατασκευής του οποίου φτάνει τα 10 δις ευρώ και δεν μπορεί να αποδεχτεί τον αποκλεισμό της λόγω του Brexit.

Εάν τελικά οι δύο πλευρές δεν φτάσουν σε κάποια αμοιβαία κοινά αποδεχτή λύση τότε το Λονδίνο θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός εθνικού δορυφορικού συστήματος ναυτιλίας σε συνεργασία κατά πάσα πιθανότητα με την Αυστραλία δημιουργώντας ένα πέμπτο σύστημα μετά το αμερικανικό NAVSTAR GPS, το ευρωπαϊκό Galileo, το ρωσικό GLONASS και το πλέον πρόσφατο κινεζικό σύστημα BeiDou Navigation Satellite System.

Πάντως μέχρι σήμερα η ΕΕ είναι αρνητική στα βρετανικά αιτήματα επισημαίνοντας ότι ο αποκλεισμός της Βρετανίας από το πρόγραμμα Galileo είναι συνέπεια του Brexit και αυτό οι Βρετανοί υα έπρεπε να το γνωρίζουν όταν επέλεγαν την έξοδο από την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά η βρετανική κυβέρνηση εάν αποφασίσει να αναπτύξει το δικός της εθνικό δορυφορικό πρόγραμμα θα πρέπει να βρει τεράστια ποσά που απαιτούνται για την κατασκευή των δορυφόρων, την στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης.