Επιβεβαιώνουν οι Ρώσοι συμβόλαιο S-400… όχι όμως και τη μεταφορά τεχνολογίας

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Στην επιβεβαίωση υπογραφής συμβολαίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για την προμήθεια από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο Βλαντιμίρ Κόζιν, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για θέματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για συμβόλαιο «που είναι έτοιμο προς υλοποίηση», αφήνοντας όμως και πάλι κάποια υπονοούμενα που θα παρέπεμπαν σε μελλοντικό μπλοκάρισμα της προμήθειας, παρότι η υπογραφή σύμβασης είναι εξ ορισμού μια θετική εξέλιξη.

Ανέφερε, ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που «αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων» και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Για μια ακόμη φορά δηλαδή, αξιωματούχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας επικεντρώνει στην τεχνολογία και το ευαίσθητο θέμα της κατοχής της. Εν ολίγοις, οι Ρώσοι δείχνουν να τους απασχολεί ακόμα, κάτι λογικό, το ενδεχόμενο να προβούν σε μεταφορά τεχνογνωσίας και μέχρι ποιο σημείο στην Τουρκία.

Οπότε, η πιο λογική κατά τη γνώμη μας ερμηνεία, είναι ότι οι Τούρκοι αγοράζουν τελικά τα δύο συστήματα και η υπογραφή καλύπτει αποκλειστικά και μόνο αυτή την αγορά, ενώ δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία στο θέμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας, κάτι το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για κατασκευή του συστήματος στην Τουρκία με μεταφορά της τεχνογνωσίας, ή τουλάχιστον σημαντικού μέρους αυτής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της προμήθειας από την Τουρκία του συστήματος αντιβαλλιστικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumf από τη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι στην Άστανα του Καζακστάν για τη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC: Organization of Islamic Conference), ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει στους Ρώσους προκαταβολή, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «τελειωμένη συμφωνία».

Ο Ερντογάν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταλείψει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος S-400, σύμφωνα με την ερώτηση που φέρεται να δέχθηκε, εξαιτίας της πίεσης από το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο Ερντογάν ανέφερε, ότι «η συμφωνία για το πυραυλικό σύστημα S-400 έχει ήδη υπογραφεί από αξιωματούχους, διότι γνωρίζω ότι καταβλήθηκε η πρώτη δόση». Το πρώτο φυσιολογικό ερώτημα που εγείρεται είναι, πως καταβλήθηκε προκαταβολή, καθώς τέτοιες συμφωνίες, φυσιολογικά δεν υπογράφονται εν κρυπτώ.

Υπενθυμίζεται, ότι και η ρωσική πλευρά μέχρι πολύ πρόσφατα επικαλείτο κάποια προβλήματα σε λεπτομέρειες της συμφωνίας, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δυο πλευρές, τοποθετώντας μάλιστα τον ορίζοντα της υπογραφής της σύμβασης περί τον Δεκέμβριο.

Προφανώς, ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρούσε σε δημοσιεύματα όπως το προ ημερών μόλις της «Τζουμχουριέτ», ο οποία επικαλούμενη «αποκλειστικές πληροφορίες», ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να δώσουν το σύστημα S-400 στην Τουρκία, αφενός διότι φοβούνται ότι η τεχνολογία του συστήματος θα καταλήξει «στα χέρια» του ΝΑΤΟ.

Ο Αλεξάντερ Μιχέεφ, επικεφαλής της ρωσικής Rosoboronexport, έχει προσφάτως δηλώσει ότι μπορεί μεν να έχει υπογραφτεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, συνολικά όμως το θέμα παραμένει ανεπίλυτο, καθώς απομένουν «τεχνικές λεπτομέρειες».

Η αναφορά του στην υπογραφή καλύπτει όσα υποστήριξε ο Ερντογάν, ενώ αυτό για την προκαταβολή χρήζει διευκρίνισης. Εάν οι Ρώσοι ορθώνουν «τεχνικές δυσκολίες» φοβούμενοι τη διαρροή της τεχνολογίας στη Δύση, τότε πολύ απλά, δεν θα λάμβαναν προκαταβολή από τους Τούρκους.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις αναφορές Ερντογάν, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το θέμα και λογικά κανείς θα δυσκολευόταν να πιστέψει ότι ο Ερντογάν δεν έχει σαφέστατη πληροφόρηση από τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Εάν όμως οι Ρώσοι παριστάνουν ότι υπάρχουν προβλήματα και σε συνεργασία με τον Ερντογάν συγκαλύπτουν την υπόθεση για να μην εκδηλωθεί σφοδρή αντίδραση και υπάρξουν παρεμβάσεις, τότε η θέση του Ερντογάν θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς θα κατηγορηθεί τουλάχιστον στις ΗΠΑ και όχι μόνο από τον Λευκό Οίκο, ότι συνειδητά επιχείρησε να παραπλανήσει τους ΝΑΤΟϊκούς του συμμάχους.