ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Η μεγάλη “μπίζνα” των ναρκωτικών ΔΕΝ αφορά μόνο τους εμπόρους…

Ποτέ δεν κατάλαβα την ποινική νομοθεσία για τα ναρκωτικά και ειδικότερα την ποινικοποίηση του χρήστη. Με εξοργίζει αφάνταστα ότι κάποιος/οι κρετίνος/οι, πιστεύει/ουν ότι έχει/ουν το δικαίωμα να μου επιβάλουν τι θα κάνω με το σώμα μου και μάλιστα επιλεκτικά, γιατί δεν έχουν καμία αντίρρηση να είμαι αλκοολικός και να πεθάνω από κύρωση ύπατος, ή να πεθάνω από καρκίνο επειδή καπνίζω ακόμη και στον ύπνο μου.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η απαγόρευση και η ποινικοποίηση του χρήστη είναι η απόλυτη καταπάτηση της προσωπικής μας ελευθερίας και είναι κατάφορα αντισυνταγματικό. Μου κάνει επίσης εντύπωση που όλοι αυτοί οι δήθεν πολέμιοι των ναρκωτικών παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ότι τα ναρκωτικά είναι ένα εμπορεύσιμο προϊόν όπως όλα τα άλλα.

Κατά συνέπεια, ως τέτοιο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά, διότι αποφέρει μεγάλο κέρδος. Κανείς δεν παράγει και εμπορεύεται κάτι που δεν έχει κέρδος, γιατί απλά τότε αντί για κέρδος θα είχε ζημία, άρα δεν θα υφίσταται – παράνομη ή νόμιμη – «επιχειρηματική δραστηριότητα».

Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η προσωπική μου θέση για τα ναρκωτικά είναι ξεκάθαρα κατά, όχι για ηθικοπλαστικούς λόγους ή άλλες παρόμοιες μπούρδες, απλά διότι ως προσωπικότητα είμαι «control freak» και τα ναρκωτικά επιφέρουν απώλεια ελέγχου. Όμως αυτό αφορά εμένα και κανέναν άλλον.

Επομένως, αντί να βρουν τον τρόπο να σκοτώσουν το κέρδος ή να μειώσουν το κέρδος σε φυσιολογικά επίπεδα και να θέσουν την παραγωγή και διάθεση υπό έλεγχο, όπως γίνεται με όλα τα άλλα προϊόντα, ποινικοποιούν τα ναρκωτικά με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την διάθεση, άρα το αποτέλεσμα είναι η δραματική αύξηση του κέρδους.

Η κάθε είδους παράνομη ή εκτός νόμου δραστηριότητα, υπάρχει και θα υπάρχει όσο αποφέρει δυσανάλογα υψηλό κέρδος σε σχέση με το κόστος και βεβαίως στο κόστος αθροίζεται και «αποτιμάται» η οποιαδήποτε ποινή της παρανομίας. Δηλαδή απλά μαθηματικά και βασικές αρχές του εμπορίου για αρχαρίους.

Κλασσικό παράδειγμα η εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική με την άνθηση του λαθρεμπορίου από κάθε είδους συμμορίες και η εγκατάλειψη της δραστηριότητας αυτής μόλις νομιμοποιήθηκε και το υπερβολικό κέρδος έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν είμαι ειδικός επί των ναρκωτικών, επομένως δεν θα μπω ούτε στην κατηγορία των πολέμιων, ούτε στην κατηγορία των υποστηρικτών.

Αυτό που βλέπω όμως και με αφορά, όπως όλους τους μη χρήστες, είναι ότι αυτή η υπόθεση της ποινικοποίησης έχει ένα τεράστιο κόστος-σπατάλη, για δίωξη, για νομική διαχείριση, εφαρμογή ποινής, δημόσια ασφάλεια ως παρενέργεια, σε υλικοτεχνική υποδομή δίωξης/κράτησης κ.λπ., που καλύπτεται από τα δημόσια έσοδα και τα τεράστια ποσά για αυτή την δουλειά θα μπορούσαν να διατεθούν πολύ ποιο αποδοτικά σε άλλους τομείς που μονίμως υπάρχουν ελλείψεις.

Επειδή λοιπόν όλα αυτά είναι εύκολο να τα αντιληφθεί και να τα κατανοήσει ένας πρωτοετής φοιτητής, για να μην πω τελειόφοιτος λυκείου, θα συνταχθώ με άλλους… πιο πονηρούς που ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα η ποινικοποίηση των ναρκωτικών δεν έχει ηθικοπλαστικά κίνητρα και αγνές προθέσεις (μην ξεχνάμε ότι όλα τα ναρκωτικά ήταν νόμιμα μέχρι την δεκαετία του 30), αλλά ότι γύρω της έχει στηθεί μια ολόκληρη νόμιμη βιομηχανία κέρδους πολλών δις γύρω από την παράνομη αυτή δραστηριότητα.

Και ο νοών νοείτω… τα είπαμε, από την ανάγκη συντήρησης ευάριθμων «προσανατολισμένων» διωκτικών, δικαστικών και σωφρονιστικών αρχών (σ.σ. αστυνομίες, λιμενικά, ακτοφυλακές, οι μισθοί και τα εξοπλιστικά τους, οι φυλακές με το προσωπικό τους, οι δικηγόροι), οπότε αντιλαμβανόμαστε πόσοι θα επηρεάζονταν από ενδεχόμενη αλλαγή φιλοσοφίας και στάσης.