Εποχούμενος εκτοξευτής ρουκετών καθοδήγησης λέιζερ Fletcher

Μία διεθνής κοινοπραξία της οποίας ηγείται η αμερικανική Arnold Defense θα παρουσιάσει στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων Defence and Security Equipment International (DSEI 2017) το πρωτότυπο επίδειξης ενός εποχούμενου εκτοξευτή καθοδηγούμενων με λέιζερ ρουκετών διαμετρήματος 2,75 ιντσών (70 χλστ.) που φέρει την ονομασία Fletcher και ο οποίος θα προσφερθεί για επιχειρησιακή χρήση από δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων αλλά και συμβατικές.

Η Arnold Defense, από το 1961 μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια εκτοξευτές ρουκετών διαμετρήματος 2,75 ιντσών για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Προς το παρόν, για το σύστημα Fletcher συνεργάζεται με τη νορβηγική Nammo (κατασκευή πυρομαχικών και πυροκεφαλών), τη βρετανική Supacat (κατασκευάστρια της ομώνυμης οικογένειας οχημάτων παντοδαπού εδάφους – ειδικών αποστολών) και την αμερικανική Military Systems Group που εξειδικεύεται στα συστήματα ανάρτησης οπλισμού επί οχημάτων.

Όμως σύμφωνα με εκπρόσωπο της Arnold Defense και άλλες εταιρίες (συμπεριλαμβανομένου και ενός κατασκευαστή πυραυλοκινητήρων) πρόκειται να ενταχθούν στην κοινοπραξία στις φάσεις ανάπτυξης και επίδειξης της τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται, ότι οι ρουκέτες διαμετρήματος 2,75 χλστ. αποτελούν οπλικό σύστημα εναέριων πλατφορμών που χρησιμοποιείται για την προσβολή στόχων περιοχής.

Εκτός όμως από τη σχεδιαστική σύλληψη ενός εποχούμενου εκτοξευτή καθοδηγούμενων με λέιζερ ρουκετών η κοινοπραξία εξετάζει επίσης την ανάπτυξη εκδόσεων για πεζούς, ναυτικές και παράκτιες χρήσεις.

«Εισερχόμενοι στο περιβάλλον των χερσαίων επιχειρήσεων με συστήματα εκτοξευτών ρουκετών διαμετρήματος 2,75 ιντσών επί ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων οχημάτων καθώς και με έκδοση για πεζούς, παρέχουμε στις χερσαίες δυνάμεις πρωτόγνωρες δυνατότητες», σημείωσε ο Jim Hager, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arnold Defense. «Απαιτείται επιπλέον ανάπτυξη και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά αναμένουμε να έχουμε το σύστημα έτοιμο προς πώληση περί τα τέλη του 2018», συμπλήρωσε.

Προς το παρόν πάντως το πρωτότυπο του συστήματος Fletcher, το οποίο έχει δυνατότητα εκτόξευσης κάθε τύπου ρουκετών διαμετρήματος 2,75 ιντσών, θα παρουσιαστεί στη DSEI 2017 (Λονδίνο 12 έως 15 Σεπτεμβρίου 2017) επί ελαφρού βάρους, οχήματος ειδικών επιχειρήσεων Supacat LRV 600.

«Σε συνεργασία με παγκόσμιας κλάσης συστήματα κατάδειξης το σύστημα Fletcher είναι πλήρως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα το οποίο μπορεί να προσβάλλει στόχους σε βεληνεκή έως και 6,5 χιλιόμετρα παρέχοντας στις χερσαίες δυνάμεις δυνατότητες που προγενέστερα απαιτούσαν την επιχειρησιακή ανάπτυξη εναέριων μέσων», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της Arnold Defense.