Επιτέλους… πρώτη πτήση του ρωσικού Su-57 με νέους κινητήρες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Su-57, γνωστού μέχρι πρότινος ως T-50 PAK FA, με κινητήρα νέας γενιάς, γνωστό μέχρι στιγμής ως «κινητήρας δεύτερου σταδίου», σύμφωνα με είδηση αναρτημένη στον ιστοχώρο του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων Tass.

Επί του αεροσκάφους επέβαινε ο γνωστός πιλότος δοκιμών της Sukhoi, Σεργκέι Μπόγκνταν. Απογειώθηκε για την παρθενική πτήση του με τους νέους κινητήρες από το Ινστιτούτο Πτήσεων και Ερευνών Ζουκόφσκι, που βρίσκεται στο γνωστό από το ομώνυμο παγκόσμιας φήμης αεροπορικό σόου προάστιο, που φιλοξενεί την αεροπορική βάση, 40 περίπου χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

Η εταιρεία Sukhoi, η οποία κατασκεύασε το αεροσκάφος, έχει κατασκευάσει εννιά πρωτότυπα από το 2010 που πέταξε για πρώτη φορά το μαχητικό αεροσκάφος, το πρόγραμμα του οποίου ενσωματώνει τη φιλοδοξία της ρωσικής Αεροπορίας να αποκτήσει αεροσκάφος τουλάχιστον εφάμιλλο του αμερικανού F-22 Raptor.

«Η επιτυχημένη δοκιμή του νέου κινητήρα θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό δυναμικό της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας», δήλωσε στο Tass ο Ρώσος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ.