Επίδειξη – δοκιμή για το Iron Dome για τον αμερικανικό Στρατό

Η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία προετοιμάζεται για να προχωρήσει σε δοκιμή του επιτυχημένου συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) της Rafael Ltd., σε συνεργασία με την αμερικανική Raytheon, για να πραγματοποιήσει την πρώτη αναχαίτιση στόχου στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό του αμερικανικού Στρατού, καθώς αναζητούν την ενδιάμεση λύση για σύστημα αεράμυνας βραχείας και μέσης εμβέλειας.

Οι δοκιμές συστημάτων των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων ξεκίνησαν στις 4 Σεπτεμβρίου στο πεδίο πυραυλικών δοκιμών White Sands στο Νέο Μεξικό και θα ολοκληρωθούν στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κλάδου.

Σκοπός είναι να καταλήξει σε συμπεράσματα για τη διαθεσιμότητα συστημάτων του τύπου στη διεθνή αμυντική βιομηχανία, τα οποία να μπορεί να επιλέξει και να αναπτύξει επιχειρησιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, καθώς οι Αμερικανοί θεωρούν ότι υφίσταται σημαντικό κενό στην άμυνά τους σε συστήματα SHORAD (Short Range Air Defense).

Υπενθυμίζεται, ότι παρότι θα συμμετάσχουν κι άλλες εταιρίες με τα προϊόντα τους στις δοκιμές, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν αποδεσμευθεί, οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη του Iron Dome, οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το σύστημα αυτό έχει ένα φυσιολογικό προβάδισμα.

Θεωρείται επίσης δοκιμασμένο σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες, καθώς έχει πετύχει περισσότερες από 1.500 καταρρίψεις σε διάφορους ιπτάμενους στόχους – βλήματα που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας, από το 2011 που εισήλθε σταδιακά σε υπηρεσία.

Αν και έγκυρα και εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι λύσεις θα προσφέρουν στον αμερικανικό Στρατό η κοινοπραξία Boeing με General Dynamics Land Systems με το SHORAD τύπου Maneuver επί οχήματος (εκσυγχρονισμός του αντιαεροπορικού συστήματος Avenger).

Όσον αφορά το Iron Dome, η Raytheon παράγει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ενώ προϊόν συμπαραγωγής είναι και ο πύραυλος αναχαίτισης Tamir στις ΗΠΑ. Οι Iσραηλινοί αναφέρουν, ότι εάν επιλεγεί από τον αμερικανικό Στρατό οι ρόλοι θα αντιστραφούν, με την Raytheon στον ρόλο κύριου κατασκευαστή (contractor) και την Rafael σε ρόλο υποκατασκευαστή (subcontractor).

Το σύστημα αποτελείται από τους εκτοξευτές (launchers) που έχει αναπτύξει η Rafael, με τον καθένα να φιλοξενεί 20 πυραύλους αναχαίτισης Tamir (interceptors), το ραντάρ του συστήματος είναι της Elta, θυγατρικής της IAI (Israel Aerospace Industries), ενώ το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου είναι της mPrest, που είναι θυγατρική της Rafael.