Επέλεξε εταιρίες η γαλλική DGA για τα οχήματα VBMR των χερσαίων δυνάμεων

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε διά της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) στις εταιρείες Nexter και Texelis ανατέθηκε από το συμβόλαιο για την προμήθεια του οχήματος VBMR για τον γαλλικό Στρατό. Το τετράτροχο όχημα θα διατεθεί στις μονάδες αναγνώρισης του γαλλικού στρατού στο πλαίσιο του προγράμματος SCORPION.

Τα οχήματα θα διαθέτουν το συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών SCORPION και θα παραχθούν σε διάφορες παραλλαγές – μεταφοράς προσωπικού, κινητοί σταθμοί διοίκησης, κινητοί σταθμοί ελέγχου πυρός πυροβολικού, οχήματα μηχανικού, υγειονομικού, τακτικών επικοινωνιών, αλλά και ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition – Reconnaissance).

Ο όμιλος Nexter θα είναι υπεύθυνος για το κόστος και τις επιδόσεις, την διαλειτουργικότητα, την παραγωγή και την υποστήριξη των VBMR. Τα οχήματα θα συναρμολογούνται στη Ροάν μαζί με το VBMR-Griffon και υο EBRC-Jaguar, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Η TEXELIS εδρεύει στη Λιμόζ και είναι αυτή που θα σχεδιάσει και θα παράγει τα συστήματα κίνησης. Η Nexter αποτελεί την κορυφαία γαλλική αμυντική βιομηχανία και την τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στον τομέα των πυρομαχικών ως μέλος του ομίλου KNDS.

Η εταιρεία προμηθεύει τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και πελάτες του εξωτερικού. Το 2016 το 60% των παραγγελιών της προήλθε από το εξωτερικό. Στο εσωτερικό η Nexter έχει εμπλακεί πλήρως στο πρόγραμμα SCORPION μέσω της αναβάθμισης των αρμάτων Leclerc και την ανάπτυξη των οχημάτων VBMR και EBRC σε συνεργασία με τη Thales και τη Renault Trucks Defens.

Το 2016 ο τζίρος της ανήλθε στα 866 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 19% διατέθηκε στην έρευνα και την ανάπτυξη. Η εταιρεία παράγει τα οχήματα ARAVIS, TITUS και VBCI, τα συστήματα πυροβολικού CAESAR, TRAJAN και 105LG1, έξυπνα πυρομαχικά και την ανάλογη υποστήριξη.

Η Texelis σχεδιάζει και παράγει συστήματα μετάδοσης κίνησης για βαριά οχήματα βαρέων καθηκόντων, όπως λεωφορείων, βαγονιών του τραμ και του μετρό, βαριά οχήματα μεταφορών και τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων. Το 2017 η εταιρεία είχε τζίρο 70 εκατ. ευρώ.