Έντιμη στάση της τουρκικής Αεροπορίας για το ελληνικό Mirage 2000-5

Με δημόσια παρέμβαση διά ανακοίνωσης που εξέδωσε σε επίπεδο Επιτελείου, η τουρκική Αεροπορία (THK) ξεκαθάρισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έχει καταπέσει το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5, καθώς διάφοροι στη γειτονική χώρα άφηναν τεχνηέντως να εννοηθεί ότι η πτώση σχετίζεται με τις αερομαχίες στις οποίες είχε εμπλακεί με τουρκικά μαχητικά.

Με τον επαγγελματισμό που αρμόζει σε αυτές τις περιστάσεις, η τουρκική Αεροπορία διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε «επαφή» ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, αποσυνδέοντας την πτώση με οποιαδήποτε τουρκική αεροπορική δραστηριότητα.

Το «αεροπορική δραστηριότητα» το σημειώνουμε για να είμαστε απολύτως ακριβείς, καθώς παρότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη, μέχρι στιγμής, κακόβουλης ενέργειας, σχετικά κοντά με το σημείο που φέρεται να έπεσε το ελληνικό μαχητικό υπήρχαν κάποια τουρκικά μέσα.

Ωστόσο, όπως έχουμε πολλάκις τονίσει, όταν υπάρχει ανθρώπινη απώλεια, είτε είναι ελληνική είτε είναι τουρκική, είναι εντελώς απαράδεκτο το να παρατηρείται έλλειψη σεβασμού, από οποιαδήποτε πλευρά και σε ανθρώπινο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ειδικά στην περίπτωση των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς προϋπόθεση είναι να αντιλαμβάνονται ότι είναι «εργαλείο πολιτικής», άρα ΔΕΝ υπάρχει περιθώριο αυτενέργειας, διότι θα εισέλθουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ο πόλεμος, έλεγε ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς, είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Άρα και η χρήση / αξιοποίηση του «στρατιωτικού εργαλείου», κάτι που ισχύει απαρέγκλιτα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία.