Ενδιαφέρουσα αναφορά του Κινέζου πρωθυπουργού που αποκαλύπτει την πολιτική

Η Κίνα θα διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη υπέρπτηση όλων των ενδιαφερομένων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Κεκιάνγκ πριν λίγες ώρες στην περιφερειακή διάσκεψη κορυφής στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Λι είπε, ότι η Κίνα ως η μεγαλύτερη χώρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ένα σημαντικό έθνος που χρησιμοποιεί τις θαλάσσιες οδούς, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Πρόκειται για μια δήλωση που αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό το κίνητρο της Κίνας στην πολιτική που ακολουθεί στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς στόχος εθνικής ασφαλείας νούμερο ένα είναι ο έλεγχος του χώρου προς αποτροπή κάθε προσπάθειας ναυτικού αποκλεισμού στο μέλλον.

Ενδεχομένως, οι υπόλοιπες διεκδικήσεις να υπήρχε τρόπος να διευθετηθούν με τους γείτονες, χωρίς βέβαια την εμπλοκή διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, αλλά με διαπραγματεύσεις είτε διμερείς είτε πολυμερείς. Κι αυτό διότι σε αυτές η Κίνα θα προσερχόταν από θέση ισχύος, ως ο ισχυρότερο κρατικός δρων στην περιοχή…