Ένα ακόμα Arleigh Burke με νέες δυνατότητες για το αμερικανικό Ναυτικό (vid.)

Καθελκύστηκε το νέο αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων USS Delbert D. Black (DDG 119) του αμερικανικού Ναυτικού (U.S. Navy), τύπου Arleigh Burke (Flight IIA), στα ναυπηγεία Huntington Ingalls Industries (HII), στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η καθέλκυση είναι μια πολυήμερη και περίπλοκη διαδικασία, καθώς αρχικά το πλοίο μεταφέρεται από τις εγκαταστάσεις ξηράς στην αποβάθρα, όπου εκεί θα αρχίσει να εισέρχεται θαλάσσιο νερό, έως ότου το πλοίο βρεθεί να επιπλέει.

Στη συνέχεια μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» από τους υπεύθυνους του ναυπηγείου για να ξεκινήσει η διαδικασία των δοκιμών, εν όρμω και στην ανοιχτή θάλασσα, της ονοματοδοσίας του πλοίου και της τελικής παράδοσής του στον χρήστη. Θα ακολουθήσει η έναρξη ναυπήγησης του Jack H. Lucas (DDG 125).

Ήδη, τέσσερα πλοία του τύπου έχουν ναυπηγηθεί και καθελκυστεί και βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης στο αμερικανικό Ναυτικό [(Ralph Johnson (DDG 114), Paul Ignatius (DDG 117), Frank E. Petersen Jr. (DDG 121) και Lenah H. Sutcliffe Higbee (DDG 123)], καθώς η μαζική παραγωγή των πλοίων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πλοίο θα διαθέτει το γνωστό σύστημα μάχης Aegis.

Η τυποποίηση ως αντιτορπιλικό «Flight IIA» συνεπάγεται ότι έχει τη δυνατότητα για προβολή ισχύος (power projection), προκεχωρημένη παρουσία (forward presence) και επιχειρήσεις συνοδείας στη θάλασσα σε υποστήριξη συγκρούσεων χαμηλής έντασης σε επάκτιο και παράκτιο περιβάλλον.

Στις νέες δυνατότητες που έχει η νέα γενιά των αντιτορπιλικών κατευθυνομένων βλημάτων τύπου Arleigh Burke, συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα διασύνδεσης του ραντάρ του συστήματος μάχης Aegis με ομάδα πλοίων και αεροσκαφών για τη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης εικόνας της περιοχής των επιχειρήσεων (Cooperative Engagement Capability).