Εμμένουν Αλβανία – ΠΓΔΜ σε ιστορικό αναθεωρητισμό στα σχολικά βιβλία

Τα προβληματικά αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας και της Γεωγραφίας συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην 4η συνεδρίαση της Μεικτής Ελληνοαλβανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διεξήχθη στις 17 Ιανουαρίου 2018, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή της Β’ Αθηνών, Χάρη Θεοχάρη για τη μη εξάλειψη των αναχρονιστικών αντιλήψεων από τα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Κοτζιά, η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», καθώς και αναφορών ή/και χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως «Τσαμουριά» και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστως για την ίδια την Αλβανία.

Δυστυχώς, και η ΠΓΔΜ, πέραν της Αλβανίας, έχει ενστερνισθεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα.

Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι, σε πολλά σημεία, σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για τον ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα μας έχει ήδη προτείνει στην ΠΓΔΜ στη σύσταση διμερούς Κοινής Επιτροπής, πρόταση η οποία έχει γίνει αποδεκτή.