Εκτός της “Μαύρης Λίστας” προμηθευτών οι ισραηλινές ΙΑΙ και Rafael στην Ινδία

Από την “Μαύρη Λίστα” των προμηθευτών που δεν μπορούν να πουλήσουν στρατιωτικό υλικό στην Ινδία έβγαλε το Νέο Δελχί τις ισραηλινές εταιρείες  Israel Aerospace Industries & Rafael Advanced Defense Systems, μετα από έρευνα που απέδειξε ότι δεν υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία για τις δύο εταιρείες.

Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε σε διαβαθμισμένη μελέτη που συνέταξε η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών μια αρχή που είναι αρμόδια για την πραγματοποίηση ερευνών αναφορικά με θέματα οικονομική και πολιτικής διαφθοράς.

Η υπόθεση διαφθοράς των δύο ισραηλινών εταιρειών ξεκίνησε το 2006  όταν η Κεντρική Υπηρεσία Ερευνών άρχισε την έρευνα για πώληση από την ΙΑΙ στο Ινδικό Ναυτικό εννέα αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου Barak-1 αξίας 181,5 εκατ. δολαρίων και για την εταιρεία Rafael για την πώληση 200 πυραύλων αξίας 54,6 εκατ. δολαρίων.

Από το Φεβρουάριο του 2018 οι δύο εταιρείες είχαν τεθεί στην κατηγορία των βιομηχανιών που είναι υπο αυστηρούς περιοριστικούς όρους πώλησης προϊόντων στην Ινδία.

Μπορούσαν όμως να φέρουν σε πέρας συμβάσεις που αφορούσαν επείγοντα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και δε υπήρχαν άλλες εναλλακτικές προτάσεις προμηθειών. Η τωρινή απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών πρόκειται να επηρεάσει την πορεία υλοποίηση τριών σημαντικών προγραμμάτων των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρώτον την υλοποίηση του προγράμματος των δύο ιπτάμενων ραντάρ τύπου Phalcon της εταιρείας ΙΑΙ το πρόγραμμα απόκτησης νέων αεροχημάτων επίσης της ΙΑΙ και το πρόγραμμα αγοράς αντιαρματικών πυραύλων Spike της εταιρείας Rafael.