Έγκριση ΗΠΑ για F/A-18 Super Hornet, “νάζια” ο Καναδάς, καίγονται οι…

Το αμερικανικό State Department έδωσε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση πώλησης 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 Super Hornet της Boeing στην καναδέζικη Αεροπορία, εν μέσω της διένεξης της κατασκευάστριας εταιρίας με την καναδέζικη αεροναυπηγική Bombardier, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, έχοντας περιπλέξει της σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά.

Πρόκειται για μια συμφωνία ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, άρα εξ ορισμού σημαντική για τη Boeing και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η εμπορική διένεξη της Boeing με την Bombardier έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για το αν η συμφωνία θα προχωρήσει ή όχι.

Οι Καναδοί έχουν ανακοινώσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο προμήθειας μεταχειρισμένων F-18 Hornet ως ενδιάμεση λύση, μέχρι την απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους, καθώς αντιμετωπίζουν τη μήνυση της Boeing που υποστηρίζει ότι η Bombardier πουλούσε αεροσκάφη CSeries στις ΗΠΑ σε τιμή κάτω του κόστους, έχοντας αποσπάσει παράνομες κρατικές επιδοτήσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, νοθεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, η Boeing καταγγέλλει ότι η Bombardier πούλησε στον αμερικανικό αερομεταφορέα American Delta Airlines 75 αεροσκάφη τύπου CS100 έναντι 19,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 33,2 εκατομμύρια δολάρια.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η όποια απώλεια της Boeing ανέρχεται σε λιγότερο από το μισό ποσό εάν υλοποιηθεί η προμήθεια των Super Hornet, άρα θεωρητικά υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Ωστόσο, πρόκειται για διαφορετικά τμήματα παρότι υπό την ίδια εταιρική «ομπρέλα», τη Boeing.

Στην εικόνα εμπλέκεται πλέον και η Βρετανία, με την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι να δηλώνει πως θα προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς να αποσύρουν τη μήνυση στην καναδέζικη εταιρία! Πώς εξηγείται αυτό; Η Bombardier έχει εργοστάσιο στη Βόρεια Ιρλανδία με 8.000 εργαζομένους και το βορειοϊρλανδικό Kόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (Democratic Union Party) είναι κρίσιμος παράγοντας για την επίφοβη πλειοψηφία της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο…