Εμπλοκή στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία για τα θαλάσσια σύνορα;

Πολιτική διένεξη παρουσιάσθηκε στην Αλβανία καθώς υπήρχε η ετοιμότητα για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα. Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι λόγοι, τους οποίος επικαλείται για να μην υπογράψει την αίτηση για παροχή εντολής προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, βασίζεται εξ ολοκλήρου στη θέληση και πρωταρχικού καθήκοντός του να μην παραβιάζει το Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010 που δεν μπορεί να παραβιάσει. Η άρνησή του δεν είναι τίποτε περισσότερο, όπως είπε, από το δικαίωμά του που απορρέει από το Σύνταγμα ώστε να μην γίνει παραβάτης του Συντάγματος ή συνοδοιπόρος, ακόμη και ακούσια.

«Οι υποχρεώσεις που καθορίζονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Όταν ένας Πρόεδρος παραβιάζει το Σύνταγμα δεν μπορεί να παραμείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο ως επικεφαλής του κράτους. Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα των τελευταίων 10 ετών.

»Ο Πρόεδρος έχει καθήκον να συνεργασθεί εποικοδομητικά για να ολοκληρώσει επιτυχώς μια συμφωνία που θα πρέπει να παραμείνει σταθερή και όχι αμφισβητήσιμη. Δεν μπορώ να παραβιάσω το Σύνταγμα ή μέρος του, ακόμη κι αν κάποιος το ερμηνεύει διαφορετικά», δήλωσε ο Μέτα.