Δύο νέα καινοτόμα οπλικά συστήματα από την Rafael

Δύο νέα καινοτόμα οπλικά συστήματα παρουσίασε στην έκθεση Eurosatory 2018 η ισραηλινή εταιρεία Rafael.Πιο συγκεκριμένα το πρώτο από τα δύο συστήματα της ισραηλινής εταιρείας είναι το mini περιφερόμενο πυρομαχικό FireFly, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες στρατιωτών πεζικού ή ειδικών δυνάμεων σε μάχες εντός του αστικού περιβάλλοντος.

Το νέο σύστημα αποτελεί μέρος της οικογένειας των πυραύλων Spike, έχει βάρος 3 κιλά εκτοξεύεται κάθετα και ελέγχεται από ένα απλό τάμπλετ στρατιωτικών προδιαγραφών.

Το FireFly μπορεί να εκτοξευτεί άμεσα εύκολα από ένα μόνο στρατιώτη ο οποίος μέσω του τάμπλετ μπορεί να το καθοδηγήσει προς το στόχο αξιοποιώντας τους δύο αισθητήρες που διαθέτει οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν τους στόχους.

Με την σειρά του το σύστημα μεταδίδει την εικόνα που λαμβάνει με τους αισθητήρες του και με μία αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων την μεταδίσει στον χειριστή. Ένα σύστημα FireFly αποτελείται από τρία mini περιφερόμενα πυρομαχικά και ένα σταθμό ελέγχου.

Το δεύτερο οπλικό σύστημα της ισραηλινής εταιρείας είναι μια συλλογή καθοδήγησης ρουκετών διαμετρήματος των 122 χλστ. Η συλλογή ονομάζεται EPIK (Electro-optical Precision Integration Kit) χρησιμοποιεί την τεχνολογία σύγκρισης δεδομένων η οποία λειτουργεί με βάση την αρχή σύγκρισης των εικόνων που η συλλογή διαθέτει σε μια βιβλιοθήκη δεδομένων και των στόχων που ο αισθητήρας του μπορεί να εντοπίσει στην περιοχή.

Οι εικόνες αυτές προέρχονται από αεροχήματα, από προωθημένους παρατηρητές κλπ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ο αισθητήρας της συλλογής ενεργοποιείται κατά την κάθοδο της ρουκέτας προς το στόχο και αρχίζει να συγκρίνει τις εικόνες που βλέπει με τις εικόνες που έχει αποθηκευμένες στην βιβλιοθήκη του.

Χάρις σε αυτή την τεχνική η ρουκέτα δεν εξαρτάται από το σύστημα GPS που τα περισσότερα αντίστοιχα συστήματα χρησιμοποιούν τα οποία μπορεί να υποστεί παρεμβολές. Σύμφωνα με την Rafael η ακρίβεια της συλλογής είναι τρία μέτρα. Τέλος δύο ακόμη χαρακτηριστικά της νέας ρουκέτας είναι η μεγαλύτερη εμβέλεια που έχει επιτευχτεί χάρις σε ένα νέο πυραυλοκινητήρα καθώς και η δυνατότητα καταστροφής του στόχου υπο γωνία.