Δριμύ το κατηγορώ της μητρικής του Σκαραμαγκά: Το λύνατε με μηδενικό κόστος αλλά…

Σκληρότατη επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο έστειλε στις 4 Ιουνίου ο Naji Allam, στέλεχος της Privinvest Shipbuilding SAL (Holding), της εταιρία στην οποία ανήκουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), στην οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- καταγγέλλεται, ότι η Ελλάδα είχε τρόπο να επιλύσει δίχως κόστος το πρόβλημα και δεν το έκανε!

Ως αποτέλεσμα, παραμένει υπεύθυνη για την ανάκτηση παρανόμων κρατικών επιδοτήσεων ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία με τους τόκους έχουν φτάσει το αστρονομικό ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ασφαλώς δεν πρόκειται ποτέ να ανακτηθεί.

Υπεύθυνο για τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις είναι το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, χρήματα τα οποία δόθηκαν δυο δεκαετίες προ της εμπλοκής της σημερινής ιδιοκτησίας του ναυπηγείου, από την οποία ζητείται να πληρώσει τις αθλιότητες του διαχρονικά αμαρτωλού ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η εταιρία, «η δήθεν οφειλή των κρατικών ενισχύσεων θα ικανοποιούταν απλώς με την μεταβίβαση ιδιοκτησίας (προς πώληση) όλων των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων των Ελληνικών Ναυπηγείων». Υπενθυμίζεται ότι αποδέκτης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ήταν το πολιτικό και ΟΧΙ το στρατιωτικό τμήμα του ναυπηγείου.

Παρά ταύτα, σε μια προσπάθεια να πετάξει την «καυτή πατάτα» από πάνω της η τότε ελληνική κυβέρνηση (του Γιώργου Παπανδρέου, με υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου) συμφώνησε να απαγορεύσει κάθε εξαγωγική δραστηριότητα του στρατιωτικού τμήματος για 15 χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη τον λόγο ανάληψης της ευθύνης του ναυπηγείου από την Privinvest του Ισκαντάρ Σάφα!

Έκτοτε, η Ελλάδα σύρεται εξαιτίας των κυβερνήσεών της στα διεθνή δικαστήρια όπου καταδικάζεται, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις, ενώ οι δικαστικές περιπέτειες, παρά την πρώτη καταδίκη να μην έχει τελειώσει, αφού κάθε καινούργια κίνηση της Ελλάδας, οδηγεί σε νέα προσφυγή και διεθνή διασυρμό της χώρας, η οποία υποτίθεται αναζητά επενδύσεις από το εξωτερικό.

Τελευταία… «εφεύρεση» της ελληνικής πλευράς (κυβέρνηση Τσίπρα που ακατανόητα εξακολουθεί την αυτοκαταστροφική για την Ελλάδα πορεία των προηγούμενων) είναι η πεποίθηση ότι οι αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, στην αρμοδιότητα των οποίων έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά, μπορούν να ακυρωθούν με απόφαση μονομελούς ελληνικού δικαστηρίου! Βάσει μιας τέτοιας απόφασης, τοποθετήθηκε ειδικός διαχειριστής στον Σκαραμαγκά…

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μας εγκαλούν για τις επιδόσεις μας στον τομέα της απονομής Δικαιοσύνης οι δανειστές μας, ζητώντας «μεταρρυθμίσεις»… Εάν ισχύει το επιχείρημα της εταιρίας ότι υπήρχε τρόπος «αναίμακτης» επίλυσης της υπόθεσης με την πώληση-εκποίηση του πολιτικού τμήματος του ναυπηγείου και δεν έγινε, αυτό θα ήταν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Ας δούμε όμως τη επιστολή, η οποία απευθύνεται στους πάντες:

4η Ιουνίου 2018

Εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα
Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού Μέγαρο Μαξίμου Ηρώδου Αττικού 19, Αθήνα 10674 email address: [email protected]

Εξοχότατο Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Νίκης 5-7, Αθήνα 10562 email address: [email protected]

Εξοχότατο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο
Μεσογείων 227-231, Χολαργός 15451 email address: [email protected]

Εξοχότατο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Φώτιο Κουβέλη
Μεσογείων 227-231, Χολαργός 15451 email address:[email protected]

Εξοχότατο Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα
Καραγεώργη Σερβίας 8,10180 Αθήνα email address: [email protected]

Αξιότιμο κ. Χριστόδουλο Σεφέρη Ειδικό Διαχειριστή Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.
Παλάσκα 3, Σκαραμαγκάς, Χαϊδάρι 12462 email address: [email protected]

Κοινοποίηση: Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Η ΤΡΙΑΙΝΑ
Υπόψη: κ. Βασίλειου Καρακίτσιου – Προέδρου
Παλάσκα 3, Σκαραμαγκάς, Χαϊδάρι 12462

Αξιότιμοι κύριοι,
Σχετ: Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.

Σχετικά με την υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) που κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. / ΕΝΑΕ (Υπόθεση C93/17) και ειδικότερα, σε σχέση με το περιεχόμενο των Προτάσεων του Γενικού Εισαγγελέα προς το Δικαστήριο, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται πώς η δήθεν οφειλή των κρατικών ενισχύσεων θα ικανοποιούταν απλώς με την μεταβίβαση ιδιοκτησίας (προς πώληση) όλων των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Αυτό, σύμφωνα με τις Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, έκρινε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Απόφαση του τον Ιούνιο 2012 (όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις διαδικασίες αρχικώς κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω της μη ανάκτησης των εν λόγω κρατικών ενισχύσεων).

Με τον τρόπο αυτό, η οφειλή θα μηδενιζόταν και το θέμα των κρατικών ενισχύσεων θα λυνόταν οριστικώς. Αυτό θα ήταν σύμφωνο τόσο με την Στρατιωτική Απόφαση όσο και με την Απόφαση Ανάκτησης και σύμφωνο με όλα αυτά στα οποία η ΕΝΑΕ και εμείς έχουμε επιμείνει για τόσο καιρό.

Αυτό εξουδετερώνει τους κατασκευασμένους ισχυρισμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι βρισκόταν υπό πίεση να ανακτήσει άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ για κρατικές ενισχύσεις, που δόθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία πολλά χρόνια πριν οποιαδήποτε εμπλοκή της Privinvest.

Επίσης, εξουδετερώνει στην ουσία της την αίτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για διορισμό ειδικού διαχειριστή και, το πιο σημαντικό, επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα των ΕΝΑΕ, εφόσον η Ελληνική Δημοκρατία νομίμως εφάρμοζε την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του ICC, σύμφωνα με τους όρους της.

Η αβάσιμη απόφαση για τον διορισμό του ειδικού διαχειριστή στηρίχθηκε σε:

1. Μια υποτιθέμενη οφειλή περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, η καταβολή της οποίας δήθεν απαιτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μετρητά. Μια «οφειλή», που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώνει, θα μπορούσε να λυθεί με την παράδοση των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό είναι πλήρως σύμφωνο τόσο με την Απόφαση Ανάκτησης όσο και με την Στρατιωτική Απόφαση, και,

2. Μια δήθεν οφειλή 20 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανάγεται σε χρόνο πολύ προ της ανάμειξης της Privinvest και σχετικά με την οποία, το διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) διέταξε αποζημίωση υπέρ της ΕΝΑΕ!

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) συγκεκριμένα καταδικάζει την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει 210 εκατομμύρια ευρώ (πλέον τόκων που σωρεύονται καθημερινά) στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., το δε ποσό αυτό είναι αρκετό να αποπληρώσει όλους τους πιστωτές της ΕΝΑΕ (συμπεριλαμβανόμενων και των 20 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον χρειαστεί).

Υποχρεώνει επίσης την Ελληνική Δημοκρατία να ενεργοποιήσει εκ νέου την σύμβαση για δύο καινούργια υποβρύχια (Πρόγραμμα Neptune ΙΙ). Καταδικάζει επιπλέον την Ελληνική Δημοκρατία να αποζημιώσει την ΕΝΑΕ για τυχόν οφειλές έναντι του ΟΣΕ (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται προφανώς και η Τράπεζα Πειραιώς) και θεωρεί την Ελληνική Δημοκρατία αμελή σχετικά με τη διαχείριση του θέματος των κρατικών ενισχύσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από τις παράνομες ενέργειες και την προφανή παραποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της θλιβερής περιόδου, θα μπορούσε κανείς απλά να χαρακτηρίσει αυτήν την τελευταία συμπεριφορά είτε ως αυτοκαταστροφική εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας είτε ως «κόλπο» προκειμένου να υπηρετήσει κρυφά συμφέροντα.

Όπως ανέφερε η Ελληνική Δημοκρατία σε πρόσφατη αλληλογραφία προς το Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), αντιμετωπίζει στο πρόσωπα μας έναν αντίπαλο με «απεριόριστους πόρους» – θα προτιμούσαμε σαφώς να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους αυτούς προς όφελος της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Με εκτίμηση,

Naji Allam
Για την Privinvest Shipbuilding SAL (Holding)