Δεν φεύγουν με τίποτα οι ιρανικές και συμμαχικές τους δυνάμεις από τη Συρία…

Εκτός συζήτησης είναι για τη Δαμασκό τυχόν αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία, δήλωσε ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ, μετά την σχετική αξίωση που διατύπωσε η Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αξίωσε από το Ιράν να προχωρήσει σε ριζικές ενέργειες, από την εγκατάλειψη του πυρηνικού του προγράμματος ως την αποχώρηση από τον πόλεμο στη Συρία, απειλώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν στην Τεχεράνη σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

“Το αν θα αποσυρθούν ή θα παραμείνουν στη Συρία οι ιρανικές δυνάμεις ή η Χεζμπολάχ δεν είναι ένα θέμα προς συζήτησιν καθώς αυτό αφορά τη συριακή κυβέρνηση”, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο του Λιβάνου, Αλ Μαγιαντίν, το οποίο επικαλέστηκε τις δηλώσεις που έκανε ο Φάισαλ Μόκνταντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

“Το θέμα αυτό δεν βρίσκεται καν στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, καθώς αφορά μόνον την εθνική κυριαρχία της Συρίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε καν να εγείρει το ζήτημα αυτό. Αυτοί που ζητούν κάτι τέτοιο –και αυτοί δεν είναι σίγουρα οι Ρώσοι φίλοι μας– εξετάζουν την πιθανότητα επέμβασης σε όλα τα μέρη της Συριάς, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης τρομοκρατών στη Συρία και αλλού στην περιοχή”, πρόσθεσε ο Μόκνταντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik.

Στον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος βρίσκεται τώρα στον έβδομο χρόνο του, το Ιράν έχει προσφέρει ζωτικής σημασίας υποστήριξη στις δυνάμεις του Άσαντ. Οι δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, βοήθησαν τη Δαμασκό να ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλων πόλεων που είχαν καταλάβει αντάρτες ή μαχητές.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να αποσύρει όλες τις δυνάμεις που έχει υπό την διοίκησή του στη Συρία. Η Τεχεράνη απέρριψε το τελεσίγραφο των ΗΠΑ και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε ότι δείχνει πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια “αλλαγή εξουσίας” στο Ιράν.

“Η συριακή κυβέρνηση κάλεσε συμμαχικές και φιλικές δυνάμεις για να αγωνιστούν κατά της τρομοκρατίας. Μεταξύ των δυνάμεων αυτών υπάρχουν ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις, ιρανοί σύμβουλοι και οι αδελφοί μας της Χεζμπολάχ”, πρόσθεσε ο Σύρος υφυπουργός στο RIA.

“Αυτοί δεν επιφέρουν πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και στο έδαφος της Συρίας (…) και δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι φίλοι μας θέλουν να μιλήσουν για τις δυνάμεις που εισήλθαν στη Συρία με τη σύμφωνη γνώμη της συριακής κυβέρνησης”, πρόσθεσε ο Μόκνταντ αναφερόμενος στη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η πολιτική διαδικασία στη Συρία θα συμβάλει στην αποχώρηση “των ξένων ενόπλων δυνάμεων” από τη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν αντικρουόμενες ερμηνείες στη δήλωση αυτή του Πούτιν. Ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ δήλωσε ότι η δήλωση αυτή αφορά “τους Αμερικάνους, τους Τούρκους, την Χεζμπολάχ και βεβαίως και τους Ιρανούς”, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το σχόλιο του Ρώσου προέδρου αφορά τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται στην Συρία “ντε φάκτο παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου”, το οποίο φαίνεται ότι αποκλείει το Ιράν που είναι σύμμαχος της Δαμασκού.

“Η Ρωσία αξίωσε την αποχώρηση των δυνάμεων που βρίσκονται εδώ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία: των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Τουρκίας και των άλλων δυνάμεων που βρίσκονται εδώ παράνομα”, διευκρίνισε ο Φάισαλ Μόκνταντ.

Ο Μόκνταντ πρόσθεσε εξάλλου ότι η Δαμασκός σχεδιάζει να ανακτήσει τον έλεγχο κάθε εκατοστού της χώρας και ότι ο επόμενος στόχος της θα βρίσκεται ή βόρεια ή νότια αφού όμως πρώτα συντριβούν οι αντάρτες σε μια σειρά θυλάκων που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα.

“Αυτή είναι η απόφασή μας και η απόφαση των φίλων μας”, πρόσθεσε ο Μόκνταντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

“Αφού δοθεί τέλος στον άμεσο τρομοκρατικό κίνδυνο που υπάρχει στη Δαμασκό, η πόρτα είναι ανοιχτή για να κατευθυνθούμε βόρεια ή νότια”, κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ