Δε συμφωνούν αλλά εξακολουθούν να ανέχονται τον Ερντογάν οι ΗΠΑ

Για μια ακόμη φορά οι Αμερικανοί, δια χειλέων της εκπροσώπου του State Department, Χέδερ Νόιερτ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδηλώνουν τη… βαθιά τους ανησυχία για τις εξελίξεις στην κουρδική πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία εν όψει της κατάληψής της από τα τουρκικά στρατεύματα και αυτά των Σύρων ανταρτών – συνεργατών τους, εκκένωσαν την πόλη.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στην Αφρίν… Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών», ήταν η φρασεολογία που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Κι ενώ η «ερμηνεία» της διπλωματικής γλώσσας θα παρέπεμπε σε επικείμενη ανάληψη δράσης, έστω διπλωματικής, έρχεται το ακόλουθο…

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς».

Δηλαδή, για να καταλάβουμε, το θέμα είναι η διασφάλιση ανθρωπιστικής και επισιτιστικής βοήθειας και όχι η εισβολή ενός ξένου στρατεύματος; Γιατί να μην πιστέψουμε ότι έχουν δώσει στον Ερντογάν το ελεύθερο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους Κούρδους, με μικρές αντιστάσεις για τα μάτια του κόσμου;

Προφανώς, αν ισχύει, πιστεύουν οι αφελέστατοι ότι μετά θα επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί». Θα εκπλαγούν όταν διαπιστώσουν για μια ακόμη φορά ότι οι υποχωρήσεις οδηγούν σε περαιτέρω αποθράσυνση και προβολή νέων αιτημάτων.

Και όσο αυτό δεν αντιμετωπίζεται, οι Αμερικανοί νομοτελειακά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστια γεωπολιτική ήττα και «έξωση» από την περιοχή, ή για την στρατιωτική παρέμβαση θα απαιτείται η καταβολή θεαματικά μεγαλύτερου και πολυποίκιλου κόστους.