DARPA: “Τρελό” σχέδιο για φθηνή αντιμετώπιση “υπερμαχητικών”! (vid.)

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο YouTube ο αντισμήναρχος Jimmy «Reverend» Jones, διευθυντής διαχείρισης προγράμματος του Γραφείου Στρατηγικής Τεχνολογίας (STO: Strategic Technology Office) της υπηρεσίας προηγμένων αμυντικών ερευνητικών προγραμμάτων (DARPA: Defense Advanced Research Projects Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάζει τη σύλληψη Flying Missile Rail (FMR) προσκαλώντας τη βιομηχανία για την υλοποίηση της.

Κατά βάση η σύλληψη FMR αφορά ένα εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αερόχημα το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί και αφεθεί από τους πυλώνες ανάρτησης οπλισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon της Αεροπορίας των ΗΠΑ και των F-18 Hornet του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Με βάση τον σχεδιασμό της DARPA το FMR θα πρέπει να επιτυγχάνει ταχύτητες της τάξης των Mach 0,9 (περί τα 1.110 χιλιόμετρα ανά ώρα) για χρονικό διάστημα έως 20 λεπτών. Σύμφωνα με τον αντισμήναρχο Jones, το FMR θα μεταφέρει τουλάχιστον ένα και επιθυμητά δύο κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος AIM-120 AMRAAM που θα επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε μεγάλα βεληνεκή (BVR: Beyond Visual Range).

Επιπρόσθετα, το FMR θα μπορεί να εκτοξεύει τα βλήματα AMRΑΑΜ είτε καθώς είναι αναρτημένο επί των πυλώνων του μαχητικού είτε καθώς ίπταται μετά την άφεση του από αυτό. Μία σημαντική απαίτηση του FMR είναι η περιγραφείσα κατά τον αντισμήναρχο Jones να αποτελεί «εργοστάσιο σε ένα κουτί».

Η βασική ιδέα είναι το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής συμπεριλαμβανομένων υλικών, ηλεκτρονικών και οτιδήποτε άλλο απαιτείται, να μπορεί να αποθηκευθεί σε αριθμό εμπορευματοκιβωτίων μεταφοράς (κοντέινερ).

Όπως αναφέρεται, η DARPA θα αποδεχθεί οποιαδήποτε διαδικασία παραγωγής, αλλά συνίσταται η υιοθέτηση υψηλού αυτοματισμού προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής όπως η χρήση μηχανημάτων CNC (computer numerical control) ή τρισδιάστατων (3D) εκτυπωτών.

Η δυσκολία του εγχειρήματος αυξάνει καθώς η DARPA απαιτεί το «εργοστάσιο σε ένα κουτί» να έχει μηνιαία παραγωγή 500 FMR! Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η προσέγγιση «εργοστάσιο σε ένα κουτί» επιτρέπει στους Κλάδους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να αποκτήσουν την ιδιοκτησία του και να επιλέγουν το ύψος του ρυθμού παραγωγής ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Κατά συνέπεια η διατήρηση και συντήρηση στόλου αεροχημάτων δεν απαιτείται και τα σχετικά κόστη μηδενίζονται. Επίσης οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την παραγωγή πρόσθετων μερίδων καταργούνται, με ό,τι όφελος αυτό συνεπάγεται στον προϋπολογισμό των Κλάδων.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η δυνατότητα του FMR να ίπταται με ταχύτητα έως Mach 0,9 για χρονικό διάστημα 20 λεπτών (καλύπτοντας απόσταση 230 μιλίων – 370 χιλιομέτρων) θα προσδώσει στα τέταρτης γενεάς μαχητικά F-16 και F-18 των ΗΠΑ σημαντικό περιθώριο ασφαλείας καθώς θα μπορούν να εκτοξεύουν τα βλήματα τους σε απόσταση που βρίσκεται εκτός της εμβέλειας των εχθρικών δυνάμεων.

Φυσικά, το FMR θα «εξουδετερώσει» και τα μειονεκτήματα του AMRAAM, που αποτελεί σχεδίαση ηλικίας 30 ετών, σε σχέση με νεότερης τεχνολογίας κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος σε ό,τι αφορά το βεληνεκές.

Έτσι, σε περίπτωση που τα μαχητικά των ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπα με εχθρικά μαχητικά νεότερης γενεάς εξοπλισμένα με ανώτερων επιδόσεων βλήματα αέρος – αέρος θα μπορούν να εκτοξεύουν τα FMR και να απομακρύνονται ώστε να βρίσκονται εκτός του φακέλου εμπλοκής των εχθρικών μαχητικών!

Αντίθετα, στην περίπτωση που βρίσκονται αντιμέτωπα με μαχητικά ιδίων ή υποδεέστερων δυνατοτήτων θα μπορούν να προχωρούν στην άφεση των κατευθυνόμενων βλημάτων από τα FMR αναρτημένα επί των πυλώνων διατηρώντας τα μη επανδρωμένα για επόμενες εμπλοκές.