Δανία: Σοβαρή μόνο ως ποσοστό η αύξηση των αμυντικών δαπανών

Η κυβέρνηση της Δανίας έλαβε την απόφαση αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 20%, εξαιτίας των ρωσικών δραστηριοτήτων στην ανατολική και τη βόρεια Ευρώπη. Οι ανησυχίες της Δανίας, όπως και πολλών άλλων, μεγιστοποιήθηκαν το 2014 με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης «Ρωσόφωνων» στην ανατολική Ουκρανία με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν 10.000 ατόμων…

Οι Δανοί ανησυχούν και για την ανάπτυξη συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400 στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, αλλά και υποστρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, καθώς το βεληνεκές του επαρκεί για να πλήξει την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη…

Η Δανία καταγγέλλει τη Ρωσία επίσης για την παραβίαση των συστημάτων πληροφορικής της από χάκερς το 2015 και το 2016, κάτι το οποίο ενίσχυσε το κίνητρο για να αποφασιστεί αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Βέβαια, η αύξηση θα απέχει πολύ από το 2% του ΑΕΠ που ζητά το ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη να δαπανούν, καθώς μετά την αύξηση 20% σε μια πενταετία, το ποσοστό αυτό θα διαμορφωθεί μετά βίας στο 1,3% του ΑΕΠ, ενώ πέρσι δαπάνησε 1,2%!

Υπολογίστε και την ανάπτυξη και σε απόλυτες τιμές η αύξηση μοιάζει πάλι μικρή! Και είναι, διότι το 2023 που θα ολοκληρωθούν οι αυξήσεις, οι παραπάνω δαπάνες που εκτιμάται ότι θα εγκριθούν θα ανέλθουν μόλις σε 762 εκατομμύρια ευρώ!