Το CVN-77 σε… δράση και η απόφαση Τσίπρα για την MDCA

Πραγματικά ενδιαφέρον είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στον ιστοχώρο της καλής εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», καθώς περιέχει δύο σημαντικές ειδήσεις: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο ενεπλάκη ενεργά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να διατηρήσει τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ μόνο για ένα έτος…

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77), το δέκατο και τελευταίο τύπου «Nimitz» που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας περί τα 90 αεροσκάφη, μαχητικά και άλλα, φέρεται να ανέλαβε δράση, χρησιμοποιώντας συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να εξουδετερώσει τις δυνατότητες τουρκικών μαχητικών που επιχείρησαν να προσεγγίσουν στην περιοχή όπου εργάζεται το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella».

Πρόκειται για μια σημαντική και ισχυρή συμβολικά και ουσιαστικά κίνηση, αφού διαβιβάζει μήνυμα αποτροπής προς την τουρκική πλευρά το οποίο δεν επιδέχεται ούτε αμφισβήτησης, ούτε μπορεί αν αγνοηθεί από τους ισλαμιστές στην Άγκυρα, οι οποίοι μέχρι στιγμής παραμένουν προκλητικοί, είναι όμως προσεκτικοί να μην παραβιάσουν «κόκκινες γραμμές».

Σε συνδυασμό με την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας σήμερα στη Λευκωσία, αλλά και την παρουσία δύο ισχυρών πολεμικών πλοίων του γαλλικού Ναυτικού με ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές δυνατότητες, του FS Chevalier Paul (D621), αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων (αναφέρεται και ως φρεγάτα) τύπου Horizon και τη φρεγάτα FS Languedoc, τύπου FREMM Aquitaine, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών αναφορικά με τη βούληση ΗΠΑ και Γαλλίας να προστατεύσουν όχι μόνο επενδύσεις εταιριών, αλλά και ευρύτερους σχεδιασμούς στο επίπεδο της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, οι οποίοι σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης.


Η δεύτερη είδηση του δημοσιεύματος της «Καθημερινής» που υπογράφει ο καλός συνάδελφος Βασίλης Νέδος, αφορά την πληροφορία, ότι «ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια».

Όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει πάντως την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Αυτό το δεδομένο μοιάζει λίγο αντιφατικό και μάλιστα όχι τόσο για το ότι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις επιλογές του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, καθώς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν υπάρξει διαρροές περί πενταετούς συμφωνίας.

Οπότε, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι είδους «συμβιβασμός» είναι η άρνηση οποιασδήποτε αλλαγής. Έστω συμβολικά, η μονοετής περίοδο ισχύος της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι διετής, για να στείλει το μήνυμα. Εκτός κι αν η Ελλάδα επεχείρησε να διαπραγματευθεί ανταλλάγματα για τη χρονική επέκταση της συμφωνίας και «βρήκε τοίχο».

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να μη θεωρηθούν ασύμβατα η άρνηση έγκρισης μεγαλύτερης περιόδου για τη διμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ από τη μία και η αναγνώριση ότι η ελληνική κοινωνία αισθάνεται ασφάλεια από τη στρατιωτική εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην ταραγμένη μας περιοχή σε αυτή τη συγκυρία.