Μπλόφα της Τουρκίας με τα ρωσικά Su-57;

To ενδεχόμενο η Τουρκία να επιλέξει τελικά το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς Su-57 εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναβάλουν την παράδοση των F-35, αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός από τα θέματα της συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας στον τομέα του στρατιωτικού λογισμικού και της ανταλλαγής τεχνολογίας οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν κατά την διάρκεια της συνάντησης του στις 3 Απριλίου και το ενδεχόμενο πώλησης του ρωσικού μαχητικού Su-57 στην Τουρκία.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, δανειακή σύμβαση για την αγορά από την Τουρκία δύο πυροβολαρχιών του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Η απόφαση της Τουρκίας να αγνοήσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να παραγγείλει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα προκάλεσε μαζί και με άλλους παράγοντες την αντίδραση των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα του συνόλου του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πριν από λίγες μέρες να ψηφιστεί με τεράστια πλειοψηφία η αναβολή της παράδοσης των πρώτων F-35 στην Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνηση αλλά και του ιδίου του Ρώσου Πρόεδρου Βλαδίμηρου Πούτιν ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στις ΗΠΑ για την επιβολή του προσωρινού εμπάργκο παράδοσης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των S-400.

Η συγκεκριμένη είδηση για την πιθανή αγορά του ρωσικού Su-57 από την Τουρκία σε απάντηση της επιβολής του αμερικανικού προσωρινού εμπάργκο όπλων, προέρχεται από μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία σχεδόν πάντοτε χρησιμοποιείται ως όργανο από τον Ερντογάν για την προώθηση της πολιτικής τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι να δούν μια τέτοια εξέλιξη να γίνεται πραγματικότητα αφού με αυτό το τρόπο θα έχουν προκαλέσει ένα ανεπανόρθωτο ρήγμα στον νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην ασφάλεια της περιοχής και επιπλέον θα έχουν κερδίσει ένα συνεταίρο μετά την απώλεια της Ινδίας στο πρόγραμμα FGFA.

Σε γενικές γραμμές, η εάν πιθανότητα της αγοράς του Su-57 από την Τουρκία γίνει τελικά πραγματικότητα, τότε για πολλά χρόνια η Αεροπορία της Τουρκίας και ίσως και το σύνολο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που ακόμη χρησιμοποιεί αμερικανικό στρατιωτικό υλικό,  θα αντιμετωπίσει σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα λόγω της αναμενόμενης αντίδρασης των ΗΠΑ.