Αποκλείστηκαν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί από τον Καναδά, για τις φρεγάτες!

Η πρόταση που κατέθεσαν την τελευταία στιγμή οι Γάλλοι και οι Ιταλοί προσφέροντας στους καναδούς τη σχεδίαση των FREMM για την κάλυψη της ανάγκης ναυπήγησης 15 καινούργιων φρεγατών, αποκλείστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Καναδά για τις προμήθειες, την PSPC (Public Services and Procurement Canada).

Η προσφορά υποβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CSC (Canadian Surface Combatant) για το καναδικό βασιλικό Ναυτικό (Royal Canadian Navy) από την ιταλική Fincantieri και τη γαλλική Naval Group (πρώην DCNS).

Πρότεινε στον Καναδά σταθερή τιμή ναυπήγησης και των 15 φρεγατών FREMM (Frégates Européennes Multi-Missions) 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά. Η προσφορά υποβλήθηκε την τελευταία ημέρα που έληγε η προθεσμία υποβολής προτάσεων.

Η πρόταση όμως απορρίφθηκε χωρίς καν να εξεταστεί, καθώς δεν ενέπιπτε στις κατευθυντήριες οδηγίες που καθόριζε ο πελάτης, το καναδικό Δημόσιο δηλαδή, αναφορικά με την αξιολόγηση των προτάσεων των υποψηφίων.

Η υπόθεση θυμίζει ανάλογες προτάσεις της γαλλικής πλευράς για το μαχητικό τέταρτης γενιάς Rafale της Dassault Aviation, με την εταιρία να επιχειρεί να «πλαγιοκοπήσει» επίσημες διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως στην περίπτωση του Βελγίου…