Ανθεί η βιομηχανία ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην ΠΓΔΜ

Τα Σκόπια από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας έχουν μακρά ιστορία εμπλοκής στον τομέα της αυτοκίνησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι προ διετίας πληροφορίες έκαναν λόγο για επιλογή της χώρας ως τον τόπο κατασκευής του νέου εργοστασίου της Aston Martin.

Του Σπύρου Χώτου

ΠΗΓΗ: Νewsauto

Kαι μπορεί τελικά η Aston Martin να μην επέλεξε τα Σκόπια (ή “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” -Severna Makedonija- όπως ανακοινώνεται σήμερα η νέα ονομασία της χώρας) για την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο οποίο θα παραγόταν το crossover DBX (δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η παραγωγή του), όμως η γειτονική μας χώρα είναι πολύ δραστήρια στο κομμάτι της κατασκευής ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Από την εποχή κιόλας της Zastava, στα Σκόπια ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 η κατασκευή εξαρτημάτων για την κραταιά αυτοκινητοβιομηχανία της πρώην Γιουγκοσλαβίας και συνεχίστηκε μέχρι την πτώση της εταιρείας τη δεκαετία του 1990.

Σήμερα, στα Σκόπια έχουν την έδρα τους τουλάχιστον 50 εταιρείες κατασκευής ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για αυτοκίνητα (ζώνες ασφαλείας, τακάκια, συμπλέκτες, μπαταρίες, εξαρτήματα φορτηγών-λεωφορείων), ενώ υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και πολλές επενδύσεις μεγάλων και γνωστών πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου όπως η Delphi (κατασκευάζει ηλεκτρονικά συστήματα), η Adient (καθίσματα αυτοκινήτων), η Lear (υφάσματα καθισμάτων, ηλεκτρικά), η KSS (αερόσακοι) και άλλες.

Στόχος των Σκοπιανών είναι να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες εταιρείες του χώρου των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, προβάλλοντας ως πλεονεκτήματά τους την ύπαρξη καταρτισμένου προσωπικού, τα χαμηλά κόστη των εργαζομένων (ο μέσος μισθός στον τομέα είναι 400 ευρώ/μήνα), την εγγύτητα στην Ε.Ε. και την ισχυρή θέληση της κυβέρνησης για την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων.

Αυτοκινητική παραγωγή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ωστόσο δεν αποκλείεται στο μέλλον να συμβεί και αυτό, αφού οι Σκοπιανοί στηρίζουν ιδιαίτερα τον τομέα του αυτοκινήτου.

Πάντως στα Σκόπια κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή οχήματα, αφού η βέλγικη Van Hool παράγει εκεί λεωφορεία, σχεδιάζοντας μάλιστα και επέκταση του εργοστασίου της που ξεκίνησε τις εργασίες του το 2014 κοντά στην πρωτεύουσα.