Ανώμαλοι κυβερνώντες, ανώμαλη χώρα, απίθανη καταδίκη στην Τουρκία

Εάν κάποιος ανοίξει και διαβάσει το άρθρο της δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Αϊλά Αλμπαϊράκ, τουρκικής και φιλανδικής υπηκοότητας, θα απορήσει ειλικρινά και δεν θα πιστέψει ότι το άρθρο αυτό έγινε αφορμή για να καταδικαστεί από το καθεστώς Ερντογάν, μέρος του οποίου είναι και η τουρκική «δικαιοσύνη» για τρομοκρατική προπαγάνδα υπέρ του κουρδικού PKK…

Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποτυπώνει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από εκείνη την εποχή στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Σα να μην εισέβαλαν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή, σα να μην ισοπέδωσαν κουρδικές πόλεις.

Τίποτα από όλα αυτά. Το έγκλημα της δημοσιογράφου ήταν ότι μετέδωσε μια κατάσταση την οποία δεν επιθυμούσε το καθεστώς του Τούρκου σατράπη. Δύο χρόνια και ένας μήνας φυλακή αρκεί για να καταστρέψεις τη ζωή ενός ανθρώπου. Δεκάρα δεν δίνουν όμως οι Τούρκοι.

Ευτυχώς που η εν λόγω δεν βρισκόταν στην Τουρκία, διότι η «δημοκρατία» του Ερντογάν θα την είχε κλείσει στη φυλακή, όπως κάνει με δημοσιογράφους ανεξαρτήτως υπηκοότητας, κατασκευάζοντας διαπραγματευτικά ανταλλάγματα…

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων απέναντι στις ΗΠΑ, μαζί με το θέμα του Ιράν, τέθηκαν επί τάπητος σε ειδική σύσκεψη στο Λευκό Οίκο παρουσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ποια θα είναι η αντίδραση των Αμερικανών μένει να διαπιστωθεί.

Εάν όμως δώσουν κορυφαία οπλικά τους συστήματα σε αυτή την Τουρκία οι ΗΠΑ, είναι άξιες την μοίρας τους. Κανονικά θα πρέπει να αποσυρθεί ο πρεσβευτής τους από την Άγκυρα και να διακοπούν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Εάν επιθυμούν να εξακολουθούν να θεωρούνται σοβαρή παγκόσμια δύναμη.