Άγγελος Συρίγος: Δε γυρνάνε άμεσα οι “δύο”, προσοχή στο αδηφάγο θηρίο Τουρκία

Το βασικό θέατρο εκτύλιξης θερμών επεισοδίων από την Τουρκία θα είναι το προσεχές διάστημα η Κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμά στο Liberal ο Αγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο. Και εξηγεί ότι τα επεισόδια στο Αιγαίο θα γίνουν, αλλά θα έχουν την έννοια να αποπροσανατολίσουν την προσοχή της Ελλάδας από τα τεκταινόμενα στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου και το πραγματικό διακύβευμα για την Άγκυρα.

Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την άποψη που παρουσιάζεται ως “win-win” ότι η Τουρκία θα αρκεστεί σε κάποιο μερίδιο από τα κοιτάσματα του νησιού, για να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της, επισημαίνοντας ότι αυτό στην πραγματικότητα θα της ανοίξει την όρεξη για περισσότερα.

Εκτιμά ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα μείνουν για κάποιους μήνες στις τουρκικές φυλακές, καθώς οι κρατήσεις πολιτών τρίτων χωρών (από Γερμανία, ΗΠΑ) αποτελούν για την Άγκυρα εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπενθυμίζει ότι το πλέον σταθερό όπλο που έχει στα χέρια του ο Erdogan, είναι τα τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Σύριων προσφύγων και η απειλή ότι θα “στείλει” 40.000 στα νησιά του Αιγαίου.

Επειδή η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει να ξαναγυρίσει στο 2015 από πλευράς προσφυγικών ροών, πρέπει να βρούμε τρόπους που χωρίς να αναιρούν τη γενική εικόνα των σχέσεων Βρυξελλών-Άγκυρας, θα επικεντρώνουν σε θέματα που μας ενδιαφέρουν, σημειώνει ο καθηγητής του Παντείου.

Και φέρνει ως παράδειγμα την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής οδηγίας, που θα αναφέρει ότι όσοι επισκέπτονται την Τουρκία κινδυνεύουν να συλληφθούν και να κρατηθούν αυθαίρετα ή μέτρα κατά εταιρειών που συνεργάζονται με την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, αν πρόκειται για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ