Αναβαθμίζει άρματα μάχης τύπου Leopard 2A5DK η Δανία (vid.)

Στη διεξαγωγή του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των αρμάτων μάχης Leopard 2A5DK (στο συνημμένο βίντεο απεικονίζονται σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν) που επιχειρούν οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας αναφέρεται άρθρο του βρετανικού οργανισμού αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο ΕΜΖ αφορά 38 άρματα μάχης Leopard 2A5DK (σύμφωνα με ανοικτές πηγές η Δανία διαθέτει 57 άρματα μάχης Leopard 2A5DK) και αποσκοπεί στο να προσδώσει στα άρματα επιχειρησιακές δυνατότητες αντίστοιχες της έκδοσης Leopard 2A7V του Στρατού της Γερμανίας και να αντιμετωπίσει προβλήματα παλαιότητας – φθοράς συγκροτημάτων – εξαρτημάτων ώστε το άρμα να συνεχίσει απρόσκοπτα την υπηρεσία μέχρι το 2035.

Από τα 38 άρματα μόνο τα 16 θα υποστούν τον πλήρη ΕΜΖ ενώ στα υπόλοιπα 22 θα γίνουν βελτιώσεις που θα τους επιτρέπουν να εξοπλιστούν με τα αναβαθμισμένα συστήματα αλλά χωρίς αυτά να εγκατασταθούν.

Η ύψους 112,6 εκατ. ευρώ σύμβαση για τον ΕΜΖ των Leopard 2A5DK ανατέθηκε από τον οργανισμό προμηθειών και λογιστικής υποστήριξης της Δανίας (DALO) στην Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στις 21 Δεκεμβρίου 2016.