Αναβαθμισμένο V-150 δοκιμάζει το Ναυτικό της Ταϊλάνδης (vid.)

Τις αρχικές δοκιμές ενός ανασχεδιασμένου και αναβαθμισμένου τροχοφόρου (4×4), ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος Cadillac Gage V-150 Commando (στη συνημμένη φωτογραφία οχήματα του Στρατού της Αϊτής) ολοκλήρωσε το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης και συγκεκριμένα το Σώμα των Πεζοναυτών της Ταϊλάνδης.

Το όχημα που φέρει την ονομασία HMV-150 ανασχεδιάστηκε και αναβαθμίστηκε από την ταϊλανδέζικη εταιρία Panus Assembly Co Ltd. Μάλιστα, το εν λόγω όχημα, ένα από τα 24 του τύπου που σύμφωνα με ανοικτές πηγές διαθέτει το Σώμα των Πεζοναυτών της Ταϊλάνδης, μετά την πρόσκρουση του σε νάρκη σε περιοχή της νότιας Ταϊλάνδης, είχε κριθεί από την υπηρεσία πέραν οικονομικής επισκευής (ΠΟΕ) και τον Οκτώβριο του 2016 δωρίθηκε στην Panus Assembly με σκοπό η εταιρία να το ανακατασκευάσει αναλαμβάνοντας τα σχετικά κόστη.

Η ανασχεδίαση και ανακατασκευή του οχήματος διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες και στις αρχές Ιουνίου 2017 παραδόθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης για δοκιμές και αξιολόγηση αφού προηγουμένως είχαν ολοκληρωθεί οι εργοστασιακές δοκιμές.

Εφόσον το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης αξιολογήσει θετικά το όχημα τότε η Panus ευελπιστεί ότι θα αναβαθμίσει και τα υπόλοιπα οχήματα του τύπου που επιχειρεί το Σώμα των Πεζοναυτών της Ταϊλάνδης, εκ των οποία αρκετά ακινητούν.

Δεδομένης της ισχυρής απειλής ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) που συναντάται στις νότιες περιοχές της Ταϊλάνδης, κύριο χαρακτηριστικό του HMV-150 είναι η αναβάθμιση του επιπέδου βαλλιστικής και αντιναρκικής προστασίας σε επίπεδο παραπλήσιο του κατασκευής Panus MRAP Phantom 380-X1 που διαθέτει σε υπηρεσία το Σώμα των Πεζοναυτών της Ταϊλάνδης.

Γι’ αυτό το λόγο το μήκους 6,5 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων σκάφος του οχήματος έχει κατά 80% ανακατασκευαστεί και πλέον διαθέτει διπλό ατσάλινο έλασμα πάχους 12 χλστ. στα πλευρά και στην οροφή και πάχους 16 χλστ. στο δάπεδο.