Αναβαθμισμένη έκδοση του ουκρανικού άρματος μάχης T-72A (vid.)

Μία νέα, αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης T-72A με την ονομασία T-72AMT παρουσίασε η ουκρανική εταιρία «Kiev Armored Plant», μέλος του ομίλου Ukroboronprom SE. Σύμφωνα με την Ukroboronprom SE, η νέα έκδοση αναπτύχθηκε με ίδια χρηματοδότηση και κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ενσωμάτωση των επιχειρησιακών εμπειριών από τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται τους αυτονομιστές στην «ζώνη αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στις περιοχές του Donetsk και του Luhansk.

Το T-72AMT ενσωματώνει τη νέας γενεάς θωράκιση που φέρει την ονομασία «Knife» και η οποία ήδη χρησιμοποιείται στα άρματα μάχης Bulat και Oplot. Η θωράκιση «Knife» έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βλημάτων κινητικής και χημικής (HEAT) ενέργειας, ενώ παρουσιάζει υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας σε προσβολής με εκρηκτικά διαμορφούμενους διατρητές (EFP: Explosively Formed Penetrator).

Επίσης το επίπεδο προστασίας του άρματος αυξάνεται με τη χρήση σε ευαίσθητες περιοχές πρόσθετης θωράκισης τύπου «σχάρας». Σε ό,τι αφορά τους αισθητήρες το T-72AMT διαθέτει συστήματα νυκτερινής όρασης με τρίτης γενεάς ενισχυτές εικόνας για όλα τα μέλη του πληρώματος.

Η διόπτρα του πυροβολητή επιτρέπει τη σκόπευση του κατευθυνόμενου βλήματος Combat που παράγεται από τη State Kyiv Design Bureau “Luch”, εταιρία μέλος του ομίλου Ukroboronprom SE.

Το Combat είναι κατευθυνόμενο βλήμα ημιαυτόματης λέιζερ καθοδήγησης που, λόγω των δύο κατά σειρά πυροκεφαλών, έχει δυνατότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 750 χλστ. σε βεληνεκή έως και 5.000 μέτρα. Για την υποβοήθηση του έργου του οδηγού του άρματος διατίθεται κάμερα οπισθοπορείας.

Το επικοινωνιακό σύστημα του άρματος αποτελείται από ψηφιακούς σταθμούς ασυρμάτου κατασκευής της τουρκικής Aselsan και της ουκρανικής Lybid K2 που παρέχουν υψηλής ποιότητας και κρυπτασφάλισης επικοινωνίες, τόσο μεταξύ των μελών του πληρώματος, όσο και στο πλαίσιο της μονάδας αλλά και με τις συνεργαζόμενες μονάδες Πεζικού.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του T-72AMT είναι ο εξοπλισμός του με δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο τύπος του.

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό το T-72AMT διατηρεί τον κύριο οπλισμό του T-72A, ένα πυροβόλο 2A46 διαμετρήματος 125 χλστ. με θερμοαπαγωγικό κάλυμμα και εξαγωγέα αερίων. Τον οπλισμό συμπληρώνουν ένα συζυγές (στα δεξιά του κύριου οπλισμού) πολυβόλο PKT διαμετρήματος 7,62 χλστ. και ένα βαρύ πολυβόλο NSV διαμετρήματος 12,7 χλστ. στη θυρίδα του αρχηγού πληρώματος.

Την παρούσα περίοδο το T-72AMT εκτελεί πλήρη σειρά δοκιμών που η επιτυχής ολοκλήρωση τους θα σηματοδοτήσει την επίσημη ένταξη σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.