Αν είπε αυτά στο προεδρικό, φανταστείτε τι θα πει στην Κομοτηνή

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε κάποτε ποιος είχε την ιδέα για την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Και ποιος έπεισε προς αυτή την κατεύθυνση τον πρωθυπουργό και δευτερευόντως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί αυτός που είχε την κατ’ αρχήν ενδιαφέρουσα αυτή ιδέα θα χρεωθεί ασφαλώς και το ναυάγιο της τελικής της διαχείρισης. Αν πρόκειται για τον υπουργό εξωτερικών που είναι και το πιθανότερο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί η συνάντηση ναρκοθετήθηκε στην αφετηρία της ακριβώς επειδή δεν τηρήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Όπως η αυστηρά «συμμετρική» επικοινωνιακή προβολή των δύο ηγετών την παραμονή μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης. Εν όψει της επίσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε μια «αθώα» συνέντευξη με γραπτές ερωτήσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Κι αντί να απαιτηθεί ακριβώς το «ισόποσο» επικοινωνιακό… μέρισμα από την άλλη πλευρά βάσει της αρχής «αμοιβαιότητας» που τηρείται απαρέγκλιτα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Ερντογάν αφέθηκε να ξεδιπλώσει το ποίημά του σε ένα ιδιωτικό ελληνικό κανάλι και έναν έμπειρο δημοσιογράφο που ήταν βέβαιο ότι θα πήγαινε την κουβέντα σε καυτά θέματα, κάνοντας σωστά τη δουλειά του.

Αυτή ακριβώς η ασυμμετρία αποτέλεσε την αφετηρία του κακού. Και ήταν ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών να επιβάλει κοινή επικοινωνιακή «συμπεριφορά» των δύο ηγετών την παραμονή μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ