Άλλο ένα σημαντικό ρωσικό οπλικό σύστημα για την Αλγερία

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης στρατιωτικής άσκησης, αποκαλύφθηκε ότι οι αλγερινές χερσαίες δυνάμεις έχουν παραλάβει από τους Ρώσους το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Buk-M2E (κωδικός ΝΑΤΟ: SA-17 Grizzly), φωτογραφίες του οποίου δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού του Στρατού, «El-Djeich».

Ο περιοδικό είχε φωτογραφία του οχήματος MZKT 6922 6×6 επί του οποίου φέρεται, με τον κάθετο εκτοξευτή πυραύλων 9M317 που αξιοποιεί το σύστημα Buk-M2, μια φωτογραφία που φαίνεται πως λήφθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης Majd 2017 που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο.

Το σύστημα κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρία Almaz-Antey. Μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε λογής αεροσκάφος, καθώς επίσης και πυραύλους τύπου κρουζ, ενώ μπορεί να εμπλέκει ταυτοχρόνως μέχρι 24 στόχους. Το δραστικό του βεληνεκές εκτείνεται στα 20 χιλιόμετρα. Το σύστημα διαθέτουν η Συρία, η Βενεζουέλα και το Αζερμπαϊτζάν.

Την τελευταία δεκαετία, η Αλγερία έχει παραλάβει πλήθος οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, σύμφωνα με το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), μεταξύ των οποίων 38 αντιαεροπορικά συστήματα 96K9 Pantsyr-S1 και τα ομοειδή αλλά μακρού βεληνεκούς συστήματα S-300PMU-2/SA-20B.