Αλλοίμονο, προσοχή μην κάνουν το μέγα σφάλμα τώρα οι Κούρδοι…

Ναι, στην πράξη θα ιδρυθεί κουρδικό ή ακόμη και κουρδικά κράτη, όχι όμως και «τυπικά». Με το «τυπικά» εννοώ πως δεν βλέπω, προς το παρόν, την κατάλυση των υφισταμένων συνόρων όπως αυτά δημιουργήθηκαν ως συνέπεια της ιμπεριαλιστικής συμφωνίας Sykes-Picot του 1916 και νομιμοποιήθηκαν μετά το 1945 στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Του Μάριου Ευρυβιάδη

Υπογραμμίζεται πως βασικοί πυλώνες του ΟΗΕ είναι και παραμένουν η κυριαρχία και ανεξαρτησία των κρατών και η μη αλλαγή συνόρων με τη βία παρά μόνο συναινετικά. Το γεγονός του κουρδικού δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι καταγράφει τη βούληση των Κούρδων του Ιράκ (92%) να διαφεντεύουν τους εαυτούς τους.

Από τώρα και στο εξής μπορούν να το επικαλούνται, όπως δυνητικά μπορούν να επιχειρηματολογούν μέσω αυτού και οι υπόλοιποι Κούρδοι- της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν, πονοκεφαλιάζοντας κυρίως τον Ερντογάν της Μπουγιούκ (Μεγάλης) Τουρκίας.

Ο συνολικός Αρούμπα των Κούρδων στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνά κατά πολύ τα 40 εκατομμύρια. Οι Κούρδοι κέρδισαν μια σημαντική νίκη που έρχεται να τους ενισχύσει σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στις διεθνείς σχέσεις, το οποίο είναι αυτό της νομιμότητας.

Ουσιαστικά με το δημοψήφισμα κέρδισαν, μαζί με τις στρατιωτικές τους νίκες κατά των ισλαμιστών και των αποκεφαλιστών, το ηθικό πεδίο της μάχης. Είναι για αυτό τον λόγο που η επίθεση που τους γίνεται επικεντρώνεται στο ζήτημα της «νομιμότητας».

Μια αντικειμενική και ταυτόχρονα κυνική ανάγνωση του πολιτικού και στρατιωτικού ισοζυγίου στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να προβληματίσει τις κουρδικές ηγεσίες ως προς τις δυνατότητες, στη παρούσα φάση, δημιουργίας κουρδικού κράτους στο Ιράκ, για παράδειγμα.

Μπορεί οι Άραβες να εξορκίζουν τη συμφωνία Sykes-Picot. Όμως η μη συμπεφωνημένη κατάλυσης της αναφορικά με τα υφιστάμενα σύνορα μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε ολόκληρη την περιοχή. Οι Κούρδοι πρέπει και οφείλουν να κινηθούν με σύνεση και να μετρούν τα βήματά τους. Έχουν αρκετή ιστορική μνήμη… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ