Αλλαγή σελίδας για την αφγανική Αεροπορία τα UH-60 Black Hawk (vid.)

Ανώτατοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν παρέστησαν στην τελετή υποδοχής των νέων ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60 Black Hawk της αφγανικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της πόλης Κανταχάρ, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του Κλάδου.

Παρόν στην τελετή ήταν και ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γκάνι, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα και δήλωσε για τα ελικόπτερα ότι θα επιτρέψουν στην αφγανική Αεροπορία να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της κεντροασιατικής χώρας.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα μετάβασης της αφγανικής Αεροπορίας στη χρήση δυτικής κατασκευής ελικοπτέρων, αφού τη ραχοκοκαλιά του Κλάδου στον τομέα των ελικοπτέρων την ρωσικής κατασκευής τύπου Mil Mi-17. Πρόκειται για ανακατασκευασμένα και αναβαθμισμένα UH-60 Black Hawk έναντι κόστους 8 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μονάδα.

Αφορμή αλλαγής αυτής της κατάστασης ήταν η επιδείνωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας, με το αμερικανικό Κογκρέσο να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της προμήθειας ελικοπτέρων από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, με το επιχείρημα ότι εφόσον η βοήθεια στο Αφγανιστάν είναι εκ των ων ουκ άνευ, ας εργαστεί για τον σκοπό αυτό η αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Ο αμερικανικός προγραμματισμός αναφέρει, ότι μέχρι το 2024 οι Αφγανοί θα έχουν παραλάβει τουλάχιστον 159 ελικόπτερα Black Hawk, ενώ τα 58 από αυτά θα διαθέτουν δυνατότητες εκτόξευσης ρουκετών – πυραύλων, καθώς επίσης και πολυβόλα.

Αυτή η διαμόρφωση θα επιτρέπουν την εκτέλεση αποστολών εγγύς αεροπορικής (CAS: close air support), οπότε και τα ελικόπτερα θα αποτελέσουν την κύρια δύναμη της αφγανικής Αεροπορίας, καθώς διαθέτει σήμερα λιγότερα από 4 ελικόπτερα Mi-17 σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.