1965: Αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα… για να αποφύγει το Βιετνάμ, έφυγε χθες Ιάπωνας

Πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών ο Τσαρλς Τζένκινς, ένας Αμερικανός στρατιώτης που είχε λιποτακτήσει στη Βόρεια Κορέα το 1965 και έζησε για 39 χρόνια αιχμάλωτος της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης Σάντο στην Ιαπωνία στην οποία είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια μαζί με την οικογένειά του μετά την απελευθέρωσή του το 2004 από τις βορειοκορεατικές αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τζένκινς πέθανε χθες εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων που παρουσίαζε σε νοσοκομείο της Σάντο, διευκρίνισαν οι δημοτικές αρχές της μικρής αυτής πόλης στο ομώνυμο νησί στη βόρεια Ιαπωνία.

Ο Τζένκινς ήταν ένας από συνολικά τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει τη δεκαετία του ’60 στη Βόρεια Κορέα, όπου αργότερα έγιναν αστέρες του τοπικού κινηματογράφου, αλλά αυτός ήταν ο μόνος που αφέθηκε ελεύθερος το 2004 στα 64 του χρόνια.

Ο άλλοι τρεις φέρεται ότι πέθαναν στη Βόρεια Κορέα. Η ιστορία του Τσαρλς Ρόμπερτ Τζένκινς, μια από τις πιο δραματικές της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, άρχισε μια κρύα νύχτα του 1965, όπως περιέγραψε αργότερα ο ίδιος στα απομνημονεύματά του και σε διάφορες συνεντεύξεις.

Τη νύχτα αυτή του Ιανουαρίου του ’65, ενώ στρατοπέδευε με τον αμερικανικό στρατό στη Νότια Κορέα δίπλα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ο Τζένκινς αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μονάδα του και να λιποτακτήσει στη Βόρεια Κορέα, επειδή φοβόταν ότι θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια κάποιας περιπολίας ή ότι θα τον στείλουν στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Τότε, όπως διηγήθηκε αργότερα, πίστευε ότι μόλις περάσει στη Βόρεια Κορέα θα ζητήσει άσυλο στη ρωσική πρεσβεία και ότι στο τέλος θα μπορέσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ σε μια μελλοντική ανταλλαγή κρατουμένων.

Οπότε, αφού ήπιε 10 μπίρες, διέσχισε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και παραδόθηκε στους Βορειοκορεάτες στρατιώτες που βρισκόντουσαν στην άλλη πλευρά. Ήταν μόλις 24 ετών.