Αδελφή χώρα της Σομαλίας η Τουρκία, εκπαιδεύει και εξοπλίζει… βάζοντας πόδι

Ο Σομαλός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε πως η Τουρκία παραχώρησε οπλισμό στον στρατό της χώρας του. Ο υπουργός δήλωσε πως οι Τούρκοι εξόπλισαν έναν σομαλικό τάγμα οι άνδρες του οποίου πέρασαν από τουρκικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Μογκαντίσου.

Συνολικά οι Τούρκοι εφοδίασαν 400 Σομαλούς με ελαφρά όπλα και πολυβόλα, τα οποία επιτρέπει το ισχύον για κάποιες κατηγορίες οπλισμού εμπάργκο του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι δόθηκαν τουρκικά τυφέκια MPT-76.

Ο Σομαλός υπουργός το επιβεβαίωσε, λέγοντας πως οι Τούρκοι υποσχέθηκαν να εξοπλίσουν κάθε Σομαλό στρατιώτη που θα εκπαιδεύσουν. Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν συνολικά 10.000 Σομαλούς στρατιώτες.

«Ο τουρκικός στρατός ακολουθεί τις μεθόδους του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι αδερφή χώρα που έχει βοηθήσει την Σομαλία πολλές φορές», είπε ο υπουργός, ο οποίος ασφαλώς δεν αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά κίνητρα των Τούρκων για ανάτπυξη της παρουσίας τους στη χώρα.

Πέραν της Τουρκίας αρκετές ακόμα χώρες εκπαιδεύουν τους Σομαλούς στρατιώτες. Οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει ένα τάγμα των ειδικών σομαλικών δυνάμεων. Εκπαίδευση έχουν παράσχει ή παρέχουν τα ΗΑΕ, η ΕΕ, η Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, η Κένυα και η Ουγκάντα.